Bade, Tarkan Schrödinger’in kedisi

ÜNÜ yaşadığı evin, mahallenin sınırlarını aşmış çok sayıda kedi var: CHP’nin kedisi Şero, Demir Lady Thatcher’in döneminde Birleşik Krallık Başbakanlık konutunu mesken tutan...

ÜNÜ yaşadığı evin, mahallenin sınırlarını aşmış çok sayıda kedi var:

CHP’nin kedisi Şero, Demir Lady Thatcher’in döneminde Birleşik Krallık Başbakanlık konutunu mesken tutan Humphrey (ki bu kediye Başbakanlık bütçesinden yılda 100 pound maaş bile bağlanmıştı), Bill Clinton’un kedisi Socks, Churchill’in kedisi Nelson ve daha sonra Jock, uzaya gönderilen ilk kedi Felix.

Bunun dışında eğlence dünyasının “çizgi kahramanları” arasında da kediler var. Kötü Kedi Şerafettin, Garfield, Tom, Felix en meşhurları.

Evde tüylü hayvan beslemek ile ilgili takıntıları olan birisinin, bir cumartesi günü oturup kedilerden neden söz ettiğini merak ediyor olmalısınız.

Bunun nedenini birazdan anlatacağım.

Ama izninizle daha önce bir başka meşhur kediden söz etmek istiyorum.

Bu kedi ile sizlere anlatacağım, magazin âleminden bir aşk öyküsü arasında bir ilişki var çünkü.

Ve bir adım daha ileri gidip bu aşk ilişkisinin kuantum fiziği bilgilerimizi de kökünden değiştirebileceğini söyleyebilirim. Ama az sonra!

Bu kedi aslında sanal bir kedi ama bilimsel bir kuramın bir parçası.

Hatta kendisine adını veren bilim adamından bile daha meşhur olduğunu söyleyebilirim ama ne yazık ki özgün bir adı yok, onu yaratan bilim adamının adını taşıyor: Schrödinger’in kedisi!

Kuantum dalga fonksiyonu ile ilgili çalışmalar yapan Avusturyalı bilim adamı Schrödinger, 1935 yılında bir sanal deney gerçekleştirdi.

Çelik bir kutunun içinde ölü ya da diri olması rastgele bir duruma bağlı olan bir kedi hayal edin. Kutunun içindeki bir küçük cam şişede zehir var. Kutuda ayrıca bir de radyoaktif madde bulunuyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Birisini kendinize kaç günde âşık edebilirsiniz? 16 Eylül 2018 | 2.497 Okunma Aşk olmaz ise Mualla! 09 Eylül 2018 | 2.242 Okunma Bodrum Belediye Başkanı’ndan gürültü sorununa büyük çözüm Eve gitme tarihlerine sınırlama! 02 Eylül 2018 | 2.163 Okunma Evlilik hesaba kitaba gelir mi? 26 Ağustos 2018 | 4.239 Okunma Üst aklın hıyanet merkezine girdim! 19 Ağustos 2018 | 512 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar