Avrupa’dan vazgeçme kararı

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Alman ARD televizyonuna bir demeç verdi ve idam cezasının yeniden Ceza Kanunu'na girmesi ile ilgili olarak şunu söyledi: “Halk şu anda ne diyor? İdam diyor. Biz yöneticilere düşen görev...

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Alman ARD televizyonuna bir demeç verdi ve idam cezasının yeniden Ceza Kanunu'na girmesi ile ilgili olarak şunu söyledi:

“Halk şu anda ne diyor? İdam diyor. Biz yöneticilere düşen görev nedir? Halkın bu talebini, hayır, biz sizin bu talebinizi kabul etmiyoruz diyebilir misiniz?”

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in, “Türkiye idam cezasını getirince müzakereler biter” açıklamasına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu şu yanıtı vermişti:

“Tehditlerine pabuç bırakmayız.”

Cumhurbaşkanı bu konuya daha önce başka bir açı da getirmişti zaten: “Ağırlaştırılmış müebbete mahkûm olanı neden cezaevinde besleyelim?”

Bunu ilk Kenan Evren’den duymuştum, kısmette aynı sözleri bir de “demokrasi” adına duymak varmış!

Milliyet’te Şebnem Hoşgör’ün haberine göre, AKP içinde bir kesim idam cezası getirilmezse AKP’nin oy kaybedeceğini düşünüyormuş, onun için

Avrupa’dan kovulmak pahasına bu cezayı getirmekten yanalarmış!

Bir kesim de bu durumda Abdullah Öcalan’ın ne olacağını sorguluyor ve Öcalan’ın kapsam dışı tutulmasının “sıkıntı” yaratacağını düşünüyormuş.

Gördüğünüz gibi iktidar partisinin derdi, esasen “oy” ile ilgili.

İlkeler, prensipler, Türkiye’nin uzun vadeli çıkarları, Türkiye’nin Avrupa’daki yeri gibi konular gündemlerinde değil.

Türkiye, idam cezasını yasaklayan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ek protokollerine AKP hükümetleri zamanında imza attı. Bu imzalardan sonra Ceza Kanunu’ndan idam ile ilgili maddeler çıkarıldı.

Şimdi tekrar idam cezası getirmek demek, protokollerden imzayı çekmek demek ki bu zaten AİHS’den de imzayı çekmek demek.

AİHS’de imzan yoksa, Avrupa Konseyi’nde de yerin yok, AB ile görüşüp üye olman da mümkün değil.

Bunu “tehditlere pabuç bırakmayacağını” söyleyen Dışişleri Bakanı bilmiyor olabilir mi?

Bu mümkün değil, o bilmiyorsa bile bakanlık bürokratlarının hepsi bunu bilir.

Ama görüyorsunuz en yetkilisinden başlayarak AKP yöneticilerinde idam cezasını geri getirmek gibi bir istek var.

Bunun iki nedeni olabilir:

1– AKP, Türkiye’nin yolunu artık Avrupa’dan ve AB’den ayırmak istiyor ve bu idam cezasını bir fırsat olarak kullanacak! Türkiye’nin Ortadoğululaştırılması politikasında yeni bir hamle gibi görünüyor.

2– İdam cezası TBMM’ye getirilecek, sonra muhalefet engelliyor denilerek seçim malzemesi yapılacak.

Bu arkadaşların politika yapma biçimlerini artık öğrendiğimize göre doğru yanıt ikincisi olmalı ama birinci ihtimali de göz ardı etmeyin derim.

ULUDERE DE FETULLAHÇILARIN İŞİ MİYDİ?

ENERJİ Bakanı Berat Albayrak, katıldığı televizyon programında Uludere olayının yeniden gündeme getirileceğini düşündüğünü söyledi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Birisini kendinize kaç günde âşık edebilirsiniz? 16 Eylül 2018 | 2.494 Okunma Aşk olmaz ise Mualla! 09 Eylül 2018 | 2.238 Okunma Bodrum Belediye Başkanı’ndan gürültü sorununa büyük çözüm Eve gitme tarihlerine sınırlama! 02 Eylül 2018 | 2.162 Okunma Evlilik hesaba kitaba gelir mi? 26 Ağustos 2018 | 4.238 Okunma Üst aklın hıyanet merkezine girdim! 19 Ağustos 2018 | 507 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar