Anayasa’yı, Anayasa’yı koruyandan kim koruyacak?

CUMHURBAŞKANI'nın Anayasa'yı filan takmıyor olmasını artık hiç yadırgamıyorum ama yargıçların ve savcıların Anayasa'yı hiçe saymalarına bir türlü alışamıyorum. Neden böyle...

CUMHURBAŞKANI'nın Anayasa'yı filan takmıyor olmasını artık hiç yadırgamıyorum ama yargıçların ve savcıların Anayasa'yı hiçe saymalarına bir türlü alışamıyorum.

Neden böyle yapıyorum, onu da tam olarak bilemiyorum gerçi.
Çünkü bu yeni bir şey sayılmaz. Bu ülkede yargıçların ve savcıların iktidardaki güç karşısında bir adım geride durma ve onların temsil ettiği devleti koruma refleksi öteden beri var.
Ama alışamıyor olmamın gerisinde, ilk kez böylesine kayıtsız şartsız bir teslim oluş ile karşı karşıya olmamız yatıyor olmalı.
Yine de saf bir tarafım kalmış yani, hâlâ savcılardan ve yargıçlardan "bağımsız" davranmalarını bekliyorum işte.
Daha da komiği, Anayasa'yı fütursuzca çiğneyen makam, Anayasa'ya karşı işlenen suçları kovuşturmak ile görevli!
Bir gün kalkıp Ulaştırma Bakanlığı'ndan televizyon yayınlarının engellenmesini istiyor, o olmayınca Digiturk'ü korkutuyor, yayın yasağı istiyor vs.
Ankara'daki bombalama eylemi ile ilgili olarak konulan yayın yasağı ile ilgili mahkeme kararını okurken bunlar geçti aklımdan.
Basın özgürlüğü, ifade özgürlüğünün ayrılmaz bir parçası. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa tarafından garanti altına alınmış bir hak.
Ama savcı "tak" diye istiyor, mahkeme de "şak" diye kararı yapıştırabiliyor.
Normal olarak böyle bir yasağa zaten gerek yok.
Hazırlık soruşturması gizli ve bu gizliliği korumak gazetecilerin değil, olayı soruşturan polisin ve savcının görevi.
Gazetecinin işi ise onların koruyup saklamaya çalıştığını bulmak, ortaya çıkarmak.
Demokrasilerde böyle yürüyor bu işler, çünkü halkın haber alma hakkı, savcı beyin ya da polisin keyfine bırakılacak bir hak değil.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Birisini kendinize kaç günde âşık edebilirsiniz? 16 Eylül 2018 | 2.496 Okunma Aşk olmaz ise Mualla! 09 Eylül 2018 | 2.242 Okunma Bodrum Belediye Başkanı’ndan gürültü sorununa büyük çözüm Eve gitme tarihlerine sınırlama! 02 Eylül 2018 | 2.163 Okunma Evlilik hesaba kitaba gelir mi? 26 Ağustos 2018 | 4.239 Okunma Üst aklın hıyanet merkezine girdim! 19 Ağustos 2018 | 509 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar