Eğitimli gençler neden terk ediyor?

Fransız haber ajansı (AFP) araştırma yapmış.. Eğitimli gençler Türkiye’yi terk ediyormuş.. Bir daha dönmemek üzere Batı’ya göçüyormuş.. Nedenmiş!..  Üç nedeni...

Fransız haber ajansı (AFP) araştırma yapmış.. Eğitimli gençler Türkiye’yi terk ediyormuş..

Bir daha dönmemek üzere Batı’ya göçüyormuş.. Nedenmiş!..


 
Üç nedeni varmış.. Birincisi; iş imkânlarının kısıtlı olması.. İş bulamamak..

İkincisi; ülkenin giderek muhafazakârlaşması.. Muhafazâkar yaşam tarzının empoze edilmesi.. Üçüncüsü;özgürlük alanının daralması..

Doğru mu? Fransız ajansının uydurması mı?  Değil..

Gerekçelerin hepsi mantıklı.. Gerekçelerin hepsi bizim de şikâyet ettiğimiz konular..

Beyin göçünün nedeni bu..

*

Hatırlarsanız.. Beyin göçüne TÜSİAD Başkanı da dikkat çekmişti.. Eğitimli gençler gidiyor diye dert yanmıştı.. İnkâr ederek kendimizi kandırmanın anlamı yok..

Gidiyorlar.. Dil bilen, iyi eğitim alan, yurt dışında iş bulan gidiyor.. Çünkü gençler geleceklerini görmüyor..

*

Geçen yıl Kanada’da üniversiteye gitmek için 100 kişi başvurmuş.. Bu yıl 800 kişi.. Seneye bini geçer.. Almanya ikinci sırada.. Neden?

Türkiye’den daha iyi eğitim verdikleri için mi? Bir nedeni o ama asıl neden üniversite sonrası orada kalabilmek, iş bulabilmek için.. ABD’ye talep düşmüş..

Çünkü.. ABD oturma ve çalışma izni vermiyor.. Verse bile çok az kişiye veriyor..  Kanada’da kalmak daha kolay.. İlanları görüyorsunuzdur.. Kanada’daki okullara hazırlayan kurslar.. Kanada’daki okullarla eş düzeyde diploma veren liseler..  Gidenlerin niyeti açık.. Yerleşmek.. Dönmemek..

*

Bir de ev alarak gidenler var.. İngiltere ve İspanya zirve yaptı.. İspanya, İtalya, Yunanistangibi ülkeler ev alırsan oturma izni veriyor, İngiltere iş kurarsan..  Parası olan, iyi eğitimli olan, İngilizceye hakim olan kuyrukta..

*

Oturup düşünmeliyiz.. İktidarıyla, muhalefetiyle..

Yaşlıları boş ver.. Orta yaşlıları dikkate alma.. Gençler neden gidiyor ona bak.. Liseyi bitiren kaçmanın yolunu arıyor.. Dikkat!..

Diyanet İşleri Başkanı’nın istifa sebebi bu mu? 

Peygamberimizin doğum günü hicri takvime göre hesaplandığı için her yıl değişir..

O gün ‘Mevlit Kandili’dir..

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeter Artık Halkı Kandırmayın! 19 Nisan 2024 | 260 Okunma Erdoğan Yanlış Okumuş! 18 Nisan 2024 | 1.198 Okunma Istakoz Çöküşün Simgesi 16 Nisan 2024 | 1.080 Okunma Erdoğan Sertleşir mi? 15 Nisan 2024 | 1.090 Okunma 94 Ruhunu Çağırdı 77 Ruhu Geldi… 12 Nisan 2024 | 239 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar