Darbeler tarihi benimle başlıyor

Hayatıma bakıyorum, yarım yüzyıldan biraz fazla olan kişisel tarihimde görmediğim darbe çeşidi kalmadı..Üç aylıktım..Darbeyle tanışmam dünyaya gözümü açar açmaz oldu.. Daha...

Hayatıma bakıyorum, yarım yüzyıldan biraz fazla olan kişisel tarihimde görmediğim darbe çeşidi kalmadı..
Üç aylıktım..
Darbeyle tanışmam dünyaya gözümü açar açmaz oldu.. Daha kundaktayken askeri darbe ne olduğunu öğrenmeye başladık..

37 subay kritik yerleri ele geçirdi, ordunun üst kademesini derdest ettiler.. Cumhurbaşkanı ile Başbakan’ı tutukladılar..
Tarihe emir komuta zinciri olmadan yapılan darbe olarak geçti.. Başbakan ve iki bakan idam edilerek demokrasiye en büyük darbe vuruldu..
?
İki yaşındaydım..
Ayaklanma oldu.. Harp Okulu Komutanı Talat Aydemir bazı atamaları beğenmedi, ayaklandı.. Ordu içinde iktidar çekişmesiydi, hesaplaşmaydı.. Ayaklananlar radyo vericisini susturdu.. İktidardakiler başka bir vericiyi devreye sokarak yayın yapınca, ayaklanma fosladı..
Kan dökülmemesi için Talat Aydemir’le anlaşıldı.. Aydemir emekli edildi, kimseye ceza verilmedi..
?
Üç yaşındaydım..
Yine ayaklanma oldu.. Emekli Talat Aydemir bir kez daha ayaklandı.. Radyoyu ele geçirerek ihtilal yapmak istedi.. Bildiri okudu ama anında yakalandı.. Darbe girişimi başladığı an bitti.. Talat Aydemir ve Fethi Gürcan idam edildi..
?
On bir yaşındaydım..
Muhtıra verildi.. Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları muhtıra vererek hükümeti devirdi.. Teknokrat hükümeti kurdurdular.. Sokağa çıkma yasakları, gözaltılar, tutuklamalar yaşandı.. Hapishaneler solcularla dolduruldu..
Basınköy’de oturuyorduk.. Gazetecilerin, yazarların çizerlerin yaşadığı mahallede.. Baskılara, aydınları sindirme hareketine tanık oldum..
?
20 yaşındaydım..
Asker yönetime el koydu.. Gazeteciydim, Cumhuriyet gazetesinde çalışıyordum.. Darbe sabahı sokağa çıkma yasağına rağmen gazeteye gittik..
Gerisi uzun hikâye.. Darbeyi anbean yaşadım..
Darbe bu kez emir komuta zinciriyle yapılmıştı.. Hükümet devrildi, Meclis kapatıldı.. Cumhurbaşkanı zaten yoktu (o makam boştu).. Kuvvet komutanları konsey kurarak ülkeyi 1983 yılına kadar fiilen yönetti.. Anayasa’yı ve birçok yasayı değiştirdiler, yeniden yazdılar.. Darbenin lideri kendini Cumhurbaşkanı seçtirerek 1989 yılına kadar ülkenin başında oturdu..
Soldan, sağdan binlerce insan hapse atıldı.. Kürtlerin Kürt olması yasaklandı!..
?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İktidar Yenilgiyi Hala İçine Sindiremiyor! 23 Nisan 2024 | 514 Okunma İktidarın Kredisi Bitti: Yerel Halk İkna Olmaz! 22 Nisan 2024 | 612 Okunma Yeter Artık Halkı Kandırmayın! 19 Nisan 2024 | 513 Okunma Erdoğan Yanlış Okumuş! 18 Nisan 2024 | 1.207 Okunma Istakoz Çöküşün Simgesi 16 Nisan 2024 | 1.084 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar