Stratejik ortaklıklar

Salı günü Ankara’da tarihi bir güne şahitlik ettik.Enerji Bakanlığı’nın Akkuyu Nükleer Enerji Santrali’nin temel atma törenindeydik.  /* */Cumhurbaş-kanı Erdoğan’ın ülkemizin...

Salı günü Ankara’da tarihi bir güne şahitlik ettik.
Enerji Bakanlığı’nın Akkuyu Nükleer Enerji Santrali’nin temel atma törenindeydik.


 
/* */Cumhurbaş-kanı Erdoğan’ın ülkemizin kalkınması adına, Rusya Federasyonu ile enerji alanında yapılan iş birliğinin tarihi bir an olduğunu söylediğinde fark ettik ki dünyada hâlâ 31 ülke nükleer santralden enerji elde ediyor.

16 ülkede 55 nükleer santralin inşa halinde olduğunu da hatırlatan Erdoğan, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali’nin temelinin atılmasıyla bu sayının 56’ya yükseldiğini söyleyince ülkemiz açısından önemli bir enerji yatırımı olduğunu anlıyorduk.

Elektrik kesintileri olduğunda ortalığı yangın yerine çevirenler büyük bir tezadın içinde, çünkü enerji yatırımlarına da karşı geliyor.

Hem elektrik kesilmesin hem de yatırımı yapılmasın...

Nasıl olacaksa...

***

Türkiye’nin ilk nükleer santrali Akkuyu’yu Moskova ve Ankara’nın stratejik ortaklığa evrilen ilişkilerinin nişanelerinden biri olarak kabul eden yabancı uzmanlar, Rusya’nın Türkiye’ye yapacağı S-400 füze savunma sistemi teslimatını ve ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesini oldukça önemsiyor...

“Enerji alanındaki Türk-Rus iş birliği gerçek anlamda stratejik bir nitelik kazandı. Bugün ülkelerimiz, nükleer enerji alanındaki iş birliğini derinleştirme yönünde önemli bir adım attı” diyen Putin, Rosatom ve Türk partnerlerin ilk nükleer santrali olan Akkuyu NGS’yi Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıl dönümüne yetiştireceğini düşündüklerini söyledi...

***

Akkuyu nükleer santrali Türkiye için 20 milyar dolarlık bir proje...

Bütün malzemeleri Rus şirketler tarafından üretilecek...

Rus devlet nükleer enerji kurumu Rosatom 12 ülkede 33 nükleer santral inşa etmiş... 

Ve Akkuyu nükleer santrali dünyadaki yap-sahiplen-işlet modelindeki tek nükleer santral.

Türkiye’nin tüm enerji üretiminin yüzde 10’una tekabül eden 1200 megavat gücünde. Anlaşmaya göre, santralin yüzde 51 hissesi Rus şirketlere ait.

Geriye kalan yüzde 49’luk kısmı başka şirketlerin alabileceğini hatırlatan yabancı uzmanlar, “Projede ortak çıkarlar söz konusu, rekabet değil” diyor.

***

63 yıllık rüyanın gerçeğe dönüştüğünü dile getiren Enerji Bakanı Berat Albayrak, proje için Rusya ve Türkiye arasında hükümetler arası anlaşmanın 2010’da imzalandığını hatırlatarak, “20 milyar dolar maliyetiyle Türkiye Cumhuriyeti tarihinin gelmiş geçmiş en büyük projesinin temelini atıyoruz.”

Akkuyu NGS’nin Türkiye’de kapasite ve enerji arz güvenliği yönünden çok önemli bir rol oynayacağını belirten Bakan Albayrak, proje sayesinde iklim ve mevsim koşullarına bağlı olmadan 7 gün 24 saat kesintisiz elektrik üretileceğini ve bunu da sıfır emisyonla yani çevreye zararlı hiçbir sera gazı salımı yapmadan gerçekleştireceklerini söyledi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yarından sonra 31 Ekim 2022 | 153 Okunma Hiç ışık yok 29 Ekim 2022 | 87 Okunma Derin yapılar 26 Ekim 2022 | 216 Okunma Çalkantılı geçmiş 24 Ekim 2022 | 163 Okunma Yol haritaları 22 Ekim 2022 | 113 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar