Satranç tahtası

Amerika’da Trump kurmay-larını belirliyor. Belirledikçe izleyeceği yol da açığa çıkıyor gibi.Seçim kampanyalarında Amerika halkına “Ne işimiz var bizim Ortadoğu bataklığında, 6 trilyon...

Amerika’da Trump kurmay-larını belirliyor.
Belirledikçe izleyeceği yol da açığa çıkıyor gibi.
Seçim kampanyalarında Amerika halkına “Ne işimiz var bizim Ortadoğu bataklığında, 6 trilyon dolar paramız gitmiş. Bu parayı kendi ülkemiz için harcamış olsak işsizlik azalır. Ülkenin köprüleri ve yollarının bakıma ihtiyacı var ama paralar uzaklarda bir yerlere gidiyor” diyordu.


Bakalım, Trump verdiği sözlerinde duracak mı?
*
Stratfor’un kurucusu George Friedman’ın “Amerika’nın Gizli Savaşı” adlı kitabını okuduğumuza anlıyoruz ki Trump’un verdiği sözlerin pek bir anlamı yok gibi.
“Amerikalılar liderlerinin ahmak ya da hilekâr, düşmanlarının da deli olduğunu düşünme eğilimi gösterirler” diyen Friedman, satranç oyununda pek çok hareket imkânının olduğunu belirterek şunları söylüyor:
Örneğin, yirmi tane ilk hareket imkânı olduğu söylenir. Aslında belki altı ilk hamle oynayabilirsiniz. Satrancı daha iyi anladıkça, oyun seçenekleriniz de azalır. Sonunda belirgin hamlelerin çoğunun riskli ve iyi hamlelerin de kısıtlı olduğunu anlarsınız. Oyuncular ustalaştıkça, tahmin etmek, oyunu anlamak kolaylaşır ve zeki bir oyuncunun yeni bir varyasyon keşfine kadar devam eder bu durum!
*
Obama ve kurmaylarının oynadığı satranç oyunu bitti.
Şimdi sıra Trump ve ekibinde.
Dünyayı satranç tahtasına dönüştüren Amerika “başkalarının hayatları ve dünyanın kaderiyle satranç oynayan” liderlere sahip oldukça öfke sisi içerisinde yaşanan hayatın sürüp gideceği anlaşılıyor...
Aralık ayında Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşecek gibi... Ve görüşme sonrasında Türkiye-Amerika ilişkilerinde somut iyileşmelerin yaşanacağını, AB ülkelerinin de sürpriz bir kararla vizeleri kaldırabileceğini düşünüyoruz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yarından sonra 31 Ekim 2022 | 153 Okunma Hiç ışık yok 29 Ekim 2022 | 87 Okunma Derin yapılar 26 Ekim 2022 | 216 Okunma Çalkantılı geçmiş 24 Ekim 2022 | 163 Okunma Yol haritaları 22 Ekim 2022 | 113 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar