Masa başı planlar

Pazar günkü yazımızda 1982 yılında Büyük İsrail’in yol haritasını çizen Yinon’un planında nelerin olduğuna bugün değineceğimizi belirtmiştik.“İnsanın gideceği yönü...

Pazar günkü yazımızda 1982 yılında Büyük İsrail’in yol haritasını çizen Yinon’un planında nelerin olduğuna bugün değineceğimizi belirtmiştik.
“İnsanın gideceği yönü seçmesinde etik değerlerin hiçbir payının olmadığı, buna karşılık maddi ihtiyaçlarının yönlendirdiği görüşü günümüzde ağırlık kazanmaktadır ve dünyada hemen hemen tüm değerlerin yok olmaya yüz tuttuğunu görmekteyiz” diyen Yinon devam ediyor:


Dünya kaynakları, petrolde Arap tekeli ve Batı dünyasının ihtiyaç duyduğu hammaddelerin çoğunu üçüncü dünya ülkelerinden ithal etmesi ihtiyacı için olacak savaşlar dünyamızı şekillendirmektedir.
Müslüman Arap dünyası yabancılar tarafından sakinlerinin istek ve talepleri göz önüne alınmadan yapılmış geçici bir kâğıttan kule gibidir!
***
Yinon, 1920’lerde Fransa ve İngiltere tarafından azınlıkların ve birbirine düşman olan etnik grupların kombinasyonundan oluşan 19 bölgeye bölündüğünü belirtiyor...
Müslüman dünyasındaki en parçalanmış ülkelerle ilgili demografik çatışmaların hepsini en ince detayına kadar irdeleyen Yinon,
İsrail’in doğusundaki tüm Arap devletlerinin Mağrip’teki devletlerden bile daha fazla iç çatışmalar yüzünden parçalandığını yazıyor.
Suriye konusunda ise Yinon diyor ki:
Lübnan’dan çok farklı değildir, sadece güçlü bir askeri rejim tarafından idare ediliyor olması farkını taşır. Ancak bugünlerde Sünni çoğunluk ve yönetimdeki Şii Alevi azınlık (nüfusun sadece %12’si) arasında yaşanan gerçek iç savaş içerideki problemlerin göstergesidir.
***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yarından sonra 31 Ekim 2022 | 157 Okunma Hiç ışık yok 29 Ekim 2022 | 89 Okunma Derin yapılar 26 Ekim 2022 | 220 Okunma Çalkantılı geçmiş 24 Ekim 2022 | 165 Okunma Yol haritaları 22 Ekim 2022 | 113 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar