'İdlib'de çok ciddi katliam yaşanır'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhaliflerin İdlib’de faaliyet gösterdiği yerlerin vurulmasıyla ilgili kaygılarını dile getirdi:  Burada 3.5 milyon insan var. Allah göstermesin, buralara füzeler yağdırılacak olursa...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhaliflerin İdlib’de faaliyet gösterdiği yerlerin vurulmasıyla ilgili kaygılarını dile getirdi: 

Burada 3.5 milyon insan var. Allah göstermesin, buralara füzeler yağdırılacak olursa çok ciddi bir katliam yaşanır

Öyle bir durumda oradan kaçanlar nereye gelecek? Büyük oranda yine bize gelecek. Bu yeni bir sıkıntı meydana getirebilir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rus uçaklarının müdahalesinden önce İdlib’deki duruma ilişkin soruyu yanıtlarken, “Burada 3.5 milyon insan var. ABD Rusya’ya, Rusya ABD’ye topu atıyor. Ama, Allah göstermesin, buralara füzeler yağdırılacak olursa çok ciddi bir katliam yaşanır. Öyle bir durumda oradan kaçanlar nereye gelecek? Büyük oranda yine bize gelecek. Bu yeni bir sıkıntı meydana getirebilir” sözleriyle kaygısını dile getirdi. Türkiye olarak Rusya ve İran ile çalışma içinde olunduğunu belirten Erdoğan, 7 Eylül’deki Tahran zirvesini anımsatarak, “İnşallah Tahran Zirvesi’ni olumlu neticelendirmek suretiyle, rejimin oralardaki aşırılıklarını önlemeyi başarırız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kırgızistan’da Türk Konseyi Zirvesi’nin ardından Türkiye dönüşü uçakta beraberindeki gazetecilerin sorularını yanıtladı. Rus savaş uçaklarının dünkü bombardımanı öncesi gerçekleşen sohbette Erdoğan’ın sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

‘Allah göstermesin’

- İdlib’le ilgili çok kritik bir aşamaya gelindi. Büyük bir insani kriz yaşanma riski var. Neredeyse her ülkenin bölge ile ilgili pozisyonunun farklı olduğu bu ortamda, Türkiye nasıl bir çözüm bekliyor? Tahran zirvesinde Türkiye masaya öncelik olarak hangi konuyu getirecek?

Bizim için şu an İdlib’deki durum önem arz ediyor. Çünkü İdlib’de şu anda çok acımasız bir süreç işletiliyor. Şu anda Türkiye olarak Rusya ile zaten bir çalışmanın içindeyiz. Aynı şekilde İran ile bir çalışmanın içindeyiz. Bu çalışmalar çerçevesinde, daha önceden belirlediğimiz gibi en azından bayram süresince bir tür ateşkes hayata geçirildi. Bizim orada 12 gözlem noktamız var. Oradaki güvenlik güçlerimiz kararlılıkla çalışmalarını sürdürüyor. Hepsinden öte şu anda bizim Rusya ile olan işbirliğimiz çok önemli. Bunu silahlı kuvvetlerimiz ve Savunma Bakanı’mız, istihbaratımız aynı şekilde sürdürüyor. Burada 3.5 milyon insan var. ABD Rusya’ya, Rusya ABD’ye topu atıyor. Ama, Allah göstermesin, buralara füzeler yığdırılacak olursa çok ciddi bir katliam yaşanır. Öyle bir durumda oradan kaçanlar nereye gelecek? Büyük oranda yine bize gelecek. Bu yeni bir sıkıntı meydana getirebilir. Bizim ‘belli şeyler çözüldü, artık Türkiye’den geri dönüşler başladı’ havasında olduğumuz bir dönemde, şimdi bu tür bir risk gündemde. İdlib dışında, gerek Tel Rıfat’a yönelik gerek Münbiç’e yönelik çalışmalar da aynı kararlılıkla devam ediyor. İdlib konusundaki görüşmelerin üçüncü safhası bitti, bugün dördüncü safhası devam ediyor. Görüşmelerden çıkacak isabetli bir kararla bu süreci aşarız. 7 Eylül’de Tahran zirvesi var. Bu zirvede bu işi çok daha olumlu bir noktaya taşıyacağız. Bu Astana’nın devamıdır. Cenevre ile bir karşı karşıya gelme gibi bir durum değildir, öyle bir şey zaten düşünmüyoruz. İnşallah Tahran Zirvesi’ni olumlu neticelendirmek suretiyle, rejimin oralardaki aşırılıklarını önlemeyi başarırız. Tahran zirvesini çok önemsiyoruz.

‘Münbiç savsaklanıyor’

- ABD Savunma Bakanı Mattis’in Türkiye ile Münbiç konusunda ortak çalışmaların devam ettiği yönünde açıklaması var. Ama sanki oyalama var gibi duruyor. Türkiye’nin değerlendirmesi nedir?

Münbiç’te, başta Dışişleri Bakanımızın Pompeo ile yaptığı görüşmedeki noktada olmadığımızı söyleyebilirim. Olay savsaklanıyor. Bu gerçeği görmemiz lazım. İdeal bir noktada değiliz. Görüşmelerin yapıldığında varılan mutabakat, şu anda aynı istikamette maalesef yürümüyor. Önümüzdeki süreçte Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Milli Savunma Bakanı’mız Hulusi Akar’ın muhatapları ile yapacakları görüşmelerde temenni ederim ki yeni bir süreç başlar, yeni bir heyecan ortaya çıkar. Gerek Münbiç gerek Tel Rıfat, buralarda arzu edilen adımlar atılır inşallah.

‘Enflasyon tek haneye gelir’

- Enflasyon rakamları açıklandı, hem bu konuda hem ekonomiye ilişkin genel değerlendirmeniz nedir?

Bunlar tekrar tek haneye gelir. Biz bunları aşarız. Turizmdeki adımları görüyorsunuz, 40 milyona doğru giden bir atağımız var. Yatırımlar konusunda dışarıdan girişimci Türkiye’ye girmekten çekinmiyor. İhracatta iyi bir konumdayız. Sıkıntımız söz konusu değil. Bunları aşacağız. Başaracağız.

'HUKUK DIŞI TALEBİ YERİNE GETİRMEYİZ'

- Türkiye-ABD ilişkilerinde son durum nedir? Krizin aşılması için görüşmeler sürüyor mu? BM zirvesinde görüşmesinde Trump ile bir görüşme öngörülüyor mu?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yarından sonra 31 Ekim 2022 | 157 Okunma Hiç ışık yok 29 Ekim 2022 | 89 Okunma Derin yapılar 26 Ekim 2022 | 220 Okunma Çalkantılı geçmiş 24 Ekim 2022 | 165 Okunma Yol haritaları 22 Ekim 2022 | 113 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar