Namaz ve Cemaat

1. Kur’an, Sünnet, Cemaat Müslümanlığında hür ve mukim erkeklerin farz namazlarını cemaatle kılmaları gerekir. Kadınlara böyle bir mecburiyet yoktur.2. Cemaati, şerî bir özrü olmaksızın...

1. Kur’an, Sünnet, Cemaat Müslümanlığında hür ve mukim erkeklerin farz namazlarını cemaatle kılmaları gerekir. Kadınlara böyle bir mecburiyet yoktur.
2. Cemaati, şerî bir özrü olmaksızın devamlı olarak terk etmek (Mecazî mânada) esirlik kölelik statüsünü kabul etmek olur.
3. Namazı ve cemaati terk eden, yitiren Müslüman bir toplum izzetini kaybeder, zillete düşer.
4. Farz namazını cemaatle kılmamak için Hanefî fıkhında yirmi küsur özür vardır. Bu şer’î özürlere sahip olanlar cemaate katılmayabilir. (Bu özürleri mufassal fıkıh kitaplarından okuyup öğrenmek gerekir.)
5. Bu özürlere sahip olmayıp da farz namazları mütemadiyen tek başına (münferid) kılanlar târik-i cemaat, Sünnete aykırı bir iş yapmış, bid’ate sapmış olurlar.
6. Farz namazları cemaatle kılıp kılmamak Müslümanın keyfine ve tercihine bırakılmış değildir.
7. Üç fıkıh mezhebinde namazı cemaat halinde kılmak farzdır. Hanefî mezhebinde farza yakın bir mükellefiyettir.
8. Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem efendimiz, farz namazları kendileri imamlık yaparak cemaatle kıldırmışlardır.
9. Şeriatın ve fıkhın kabul etmediği şeytanî ve dünyevî özürler geçerli değildir.
10. Özürlere bir örnek: Hastalık… Lakin bunun iki şartı vardır. Camiye gider, cemaate katılırsa hastalığı ya şiddetlenecek, yahut uzayacaksa gitmeyebilir. Aksi takdirde hasta da olsa gitmesi gerekir.
11. Yedecek (kolundan tutup yol gösterecek) bir kimsesi olan âmânın da cemaate katılması icab eder.
12. Günümüz Türkiye’sinde namaz kılan Müslümanların sayısı azınlığa düşmüştür. Bu durum, ülkemizde dinin yıkılmaya başladığının alametidir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi Müslüman 25 Şubat 2018 | 3.784 Okunma Baba Çok Ağlamış 18 Şubat 2018 | 2.391 Okunma Kurtarıcı Öğütler 11 Şubat 2018 | 1.819 Okunma Tolgaç ve Olgaç Beyler 04 Şubat 2018 | 725 Okunma Suçlular Sünnîlerdir 28 Ocak 2018 | 1.186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar