Mehmed Şevket Eygi Şimdi Kapıcılık ve Bekçilik yapıyormuş

KOCAELİ yarımadasında güzel bir köy… Yıllarca önce bazı köylü aileleri tarlalarını iyi fiyatlarla şehirlilere yazlık yapılması için satmışlar. Aldıkları para ile eski köy evlerini...

KOCAELİ yarımadasında güzel bir köy… Yıllarca önce bazı köylü aileleri tarlalarını iyi fiyatlarla şehirlilere yazlık yapılması için satmışlar. Aldıkları para ile eski köy evlerini yıkıp beton evler yapmışlar, oğullarını kızlarını evlendirmişler, televizyon melevizyon otomobil… Tarımla, hayvancılıkla, arıcılıkla falan uğraşmamışlar… Köyden bakkaliye kamyonları geçiyormuş, ihtiyaçlarını oradan temin etmişler.
Sonra paralar bitmiş… Bizim tarla satan köylülerden biri, eski arazilerindeki zenginin yanında kapıcılık, bekçilik yapıyormuş… Ötekiler ne olmuş bilmiyorum.
Bir köylü tarla satınca onun parasıyla mutlaka üretimle ilgili bir iş yapmalıdır. Bu, arıcılık olabilir, çiçekçilik, fidancılık, sera sebzeciliği, keçi besler onun sütünden keçi peyniri yapar satar, keçi peyniri kıymetlidir. Hattâ elinde kalan tarlalardan birini, sattığı öteki tarlaların parasıyla göl haline getirip tarla balıkçılığı yapabilir. 
Sattığı arazilerin parasını çar çur etmek, otomobile televizyona harcamak intihardır, cinayettir.
Kocaeli bölgesindeki köyleri geziniz, çoğundaki tarlalar ekilip biçilmiyor. Bağ ve bahçe artık çok az. Büyük köylere marketler açılmış, bütün ihtiyaçlar oralardan nakit para ile temin ediliyor. Bunun sonu yıkımdır, iflastır, kapıcılık ve bekçiliktir.
Dünyanın sayılı tahıl ambarlarından biri olan Türkiyemiz işte bu kafa, bu zihniyet ile, her yıl dışarıdan üç milyon küsur ton (kalitesiz) buğday ithal etmek zorunda kalmıştır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi Müslüman 25 Şubat 2018 | 3.783 Okunma Baba Çok Ağlamış 18 Şubat 2018 | 2.391 Okunma Kurtarıcı Öğütler 11 Şubat 2018 | 1.819 Okunma Tolgaç ve Olgaç Beyler 04 Şubat 2018 | 725 Okunma Suçlular Sünnîlerdir 28 Ocak 2018 | 1.186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar