Âhirete Dönük Olmak

DÜNYANIN imarı mı önceliklidir, yoksa âhiret için çalışmak mı daha önemlidir? Dünya elbette, Kur’anın Sünnetin akl-ı selimin hikmetin ışığında imar edilecektir ama Müslüman bu...

DÜNYANIN imarı mı önceliklidir, yoksa âhiret için çalışmak mı daha önemlidir?

Dünya elbette, Kur’anın Sünnetin akl-ı selimin hikmetin ışığında imar edilecektir ama Müslüman bu işi yaparken mutlaka âhirete yönelik olacaktır.

Âhireti unutup kendini yüzde yüz dünya işlerine vermek gafletin de ötesinde vahim ve öldürücü bir sapıklık olur.

Âhireti unutmak bütün kötülüklerin ve felaketlerin anasıdır.

Adam veya kadın dıştan Müslüman, hattâ dindar ve sofu geçiniyor ama âhireti tamamen unutmuş, kendini dünya işlerine kaptırmış gidiyor. Bu ne korkunç bir dengesizliktir.

Kur’anda “Her can ölümü tadacaktır” buyruluyor. Müslüman halka ölüm sık sık hatırlatılmalıdır.

Ölüm, sağduyulu insanlar için ne büyük öğüt ve vaazdır.

Âhirette hesap vereceğini unutan kimseler dünya azgınlıklarına kapılır ve mânen iflas ederler.

Âhirete inanan bir mü’min bu inancı ile birlikte nasıl rüşvet alabilir?.. Nasıl haram yiyebilir?.. Nasıl ribaya bulaşabilir?

Dilde kalan, gönle inmeyen kuru lâfla âhirete inanmakla iş bitmez. Âhiret inancını kalbine iyice yerleştirmek gerekir.

Din hocalarının, ziyalı Müslümanların temel vazifelerinden biri halkta âhiret inancını diri tutmaktır.

Başkasının karısına, kızına, bacısına şehvetle bakan âhireti hatırlayınca ürperir, gözlerini başka tarafa çevirir ve tevbe eder.

Kalbinde sağlam bir âhiret inancı olan kişi hiç devamlı olarak yalan söyleyebilir, gıybet edebilir mi?

1950’li yılların sonlarında Ankara’da Boğaziçi lokantası sahibi Recai bey ile sık sık görüşürdüm. Gerçek dindar, ehl-i tarik bir kimseydi. Yaşlı annesini anlatırdı. Kadıncağız, sabah namazından sonra seccadesinde otururken başına bir kefen geçirir, kaç dakika sürüyorsa tezekkür-i mevt (ölümü hatırlamak) yaparmış. Müslüman ölümle, âhiretle, hüsn-i hâtime ile böyle içli dışlı olmalıdır ki, azıp kudurmasın.

Hz. Ömer bir adam tutmuş, her gün geliyor ve “Ey Ömer öleceksin, sakın ölümü unutma!” diyormuş. Bir müddet sonra adamın işine son vermiş, adam sebebini sormuş, “Sakallarıma saçlarıma ak düştü, artık sana ihtiyacım kalmadı” demiş.

Âhiret konusunda gaflete düşen Müslüman bir toplumun hali nice olur?.. Halimize bakın, bugün bizim içine düştüğümüz durum gibi olur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi Müslüman 25 Şubat 2018 | 3.784 Okunma Baba Çok Ağlamış 18 Şubat 2018 | 2.391 Okunma Kurtarıcı Öğütler 11 Şubat 2018 | 1.819 Okunma Tolgaç ve Olgaç Beyler 04 Şubat 2018 | 726 Okunma Suçlular Sünnîlerdir 28 Ocak 2018 | 1.186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar