Şehitlik Dergâhı, ‘Bizans Merkezi’ olur mu?

Bir zamanlar sevdiği kişiye “Duydum ki unutmuşsun gözlerimin rengini” diyerek sitem eden kişi, heder olan yıllara nasıl acıyıp pişmanlık duyuyor, bir hatırlayın.Şimdi biz de duyduk ki Boğaziçi...

Bir zamanlar sevdiği kişiye “Duydum ki unutmuşsun gözlerimin rengini” diyerek sitem eden kişi, heder olan yıllara nasıl acıyıp pişmanlık duyuyor, bir hatırlayın.
Şimdi biz de duyduk ki Boğaziçi Üniversitesi, kampüsü içinde kalan ve ortaya çıkarılan temelleri üzerinde yakın bir zaman önce yeniden inşa edilen Şehitlik Dergâhı'nı “Bizans Merkezi” olarak kullanmak istiyormuş.
Aşk olsun!
Belki o zaman yanlışlık daha net anlaşılır.
Buna karar verenleri önce izan, sonra tarih bilgisine davet ediyoruz.
***
Şehitlik Dergâhı, bir süre önce burada yazdığımız gibi, İstanbul'un ilk tekkelerinden biridir ve banisi Hacı Bayramı Veli'nin dervişi ve halifesi Seyyid Bedreddin Efendi'dir.
Bir Bayrami tekkesi olarak kurulan Şehitlik Dergâhı'nda, farklı tariklerden de olsa hep Seyyid Bedreddin Efendi soyundan gelenler posta oturmuştur.
Seyyid Bedreddin Efendi, Akşemseddin ve Akbıyık gibi pek çok Hacı Bayramı Veli derviş ve halifeleri ile beraber İstanbul'un fethine iştirak etmiştir.
Bizans'ı fetheden bir tekkeye “Bizans Merkezi” kurmak, ancak kötü niyetle çekilen Yeşilçam filmlerinde olabilirdi. Böylesi bir ironiyi uygulamaya koyanları tebrik ediyoruz.
Yalnız tarihe ne şekilde geçeceklerini bir defa daha düşünmeleri yerinde olur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Vah zavallı İsrail 16 Nisan 2024 | 166 Okunma İyi ki o dönem televizyon yokmuş 12 Nisan 2024 | 87 Okunma Hazırlıklı olsunlar 09 Nisan 2024 | 256 Okunma Kibir hastalığının kaynağı ve birlik konusu 05 Nisan 2024 | 155 Okunma Bu seçimin kaybedeni yok ama kazanamayanı var 02 Nisan 2024 | 572 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar