Tarih ve roman

Yayın dünyasında en çok alaka çeken kitaplar tarihî eserler ve romanlardır. Toplumumuzun geçmişe ilgisi biliniyor. Üstelik bu yeni değil. Tahminen yaklaşık on beş seneden beri bu mazi hayranlığı artarak...

Yayın dünyasında en çok alaka çeken kitaplar tarihî eserler ve romanlardır. Toplumumuzun geçmişe ilgisi biliniyor. Üstelik bu yeni değil. Tahminen yaklaşık on beş seneden beri bu mazi hayranlığı artarak devam ediyor. Doğrusunu söylemek gerekirse, tarih kitapları ile romanların bu kadar revaçta olmasını biz biraz da televizyon dizilerine borçluyuz. Seyirci, ekranda seyrettiği dizilerde adı geçen kahramanın romanını ertesi günü arayıp buluyor ve okuyor. Şüphesiz bu sevindirici bir gelişme. Yani seyirci sadece filmle yetinmiyor. Araştırıyor ve konuya dair ciddi kitapları arayıp buluyor, okuyor. Ötüken Neşriyat, tarih, tarihî roman ve roman dallarında önemli eserleri neşretti. Eserlerin arka kapak yazılarından istifade ederek kısa tanıtımlarını yapalım:

         Sibirya Tarihi (İlyas Topsakal): “İlyas  Topsakal'ın Başlangıçtan 1917'ye Kadar Sibirya Tarihi adını taşıyan eserinin girişi gelecekte alanda yapılacak çalışmalara katkı sunmak amacıyla Sibirya tarihinin ana kaynaklarına ayrılmıştır. Daha sonra tarihin ilk devirlerinden başlayarak Sibirya kültürleri ve bölgede ikamet eden kavimler anlatılmış ve Rusların bölgeye nasıl ve hangi amaçla geldikleri ele alınmıştır.”

         Değirmen Taşı – Akşemseddin'in Romanı (Turgut Güler): “Akşemseddin, ârif lisânıyla, ‘değirmen taşı' sözünün içine, koskoca Türk Cihân Devleti'nin cümle ahvâlini ve işlerini sığdırıvermişti. Değirmen taşının dönmesi, her bir gayretin semere verdiğinin işâreti idi. Değirmen taşları dönüyorsa, Devlet-i Ebed-Müddet'in dünü, bugünü ve yarını birleşmiştir.”

         Yavuz Sultan Selim (Yılmaz Öztuna): “Yavuz Sultan Selim, Osmanlı İmparatorluğu'nun dâhî padişahlarındandır. Kendisi; kararlılığı,  disiplini, sertliği, celâdetiyle meşhurdur. Padişahlığı çok uzun sürmedi. 8 yıl gibi kısa bir müddet padişahlık yaptı. Ama bu müddet içerisinde Kuzey Afrika'nın bir kısmını ve Orta Doğu'nun İran dışında neredeyse tamamını Osmanlı sınırlarına kattı. İlk defa olarak, tarihte İslâm Birliği'ni kurdu. O'nun döneminde Müslümanlar, gene İran dışında Osmanlı bayrağı altında toplanmıştı.”

         Balkan Savaşları ve Türk Milliyetçiliğinin Doğuşu (Yahya Kemal Taştan): Yazar kitabında Balkan Savaşları'nın yapıldığı sıkıntılı ve sancılı dönemi sekiz başlık altında ele alıyor: “Savaş, Toplumsal Seferberlik ve Millî Kin”, “Biz Bize Yeteriz: Etnik Dayanışma ve Millî İktisat Projeleri”, “Millî Bilinç: Biz ve Ötekinin İnşâsı”. “Milliyetçi Tarih Yazımının Doğuşu”, “İmperial Vatandan Arta Kalanla Yetinmek: Mahdut Vatan Milliyetçiliği”, “Ontolojik Güvensizlik ve Yeni Vatan Arayışları: Manevî Yurt”, “Gideyim Arayayım Turan Nerede?”, “Anadolu: Mutedil Turan Yahut Muvakkat Ergenekon”.

         Vatanı Dilinde  Cengiz  Dağcı Kitabı (İbrahim Şahin – Salim Çonoğlu): İyi bir yazarın âdeta bir vatan parçası olduğunu, vatan kaybedilse bile bu şuuru yüreğinde hisseden yazarlar sayesinde, vatan sevgisini vatanperverlerin zihninde yaşatmanın mümkün olabildiğini biz Kırım'da ve Cengiz Dağcı'da görürüz. “Vatanını kaybetmiş ve bir daha dönüp onu görememenin acısını derinden yaşamış biri olan Cengiz Dağcı, Türkçeyi kendine vatan bilmiş ve vatanı Kırım'ı yazdığı her cümleyle âdeta coğrafyadan çıkartıp Türklük muhayyilesinin en pak yerine işlemiştir.” Hakkında akademik yayınlar hazırlamış isimlerin makalelerinden oluşan Vatanı Dilinde Cengiz Dağcı Kitabı'nı, bayrağa sahip bir vatanın kadrü kıymetini daha iyi bilmek isteyenler okumak isteyeceklerdir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sanat Her Derde Devadır 02 Eylül 2018 | 3.534 Okunma M. Zeki Akdağ 01 Eylül 2018 | 167 Okunma Sevinç Çokum 29 Ağustos 2018 | 3.568 Okunma Anadolu’daki ilk büyük destanımız 26 Ağustos 2018 | 5.707 Okunma Haldun Taner 25 Ağustos 2018 | 198 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar