Not Tutmak

Yaz bitti. Sonbahar bereketiyle geldi. Bu aylar ilim, kültür, sanat faaliyetlerinin yoğun olarak başladığı mevsimdir. Üniversitelerimizin açılmasıyla vakıf ve derneklerin düzenlediği sohbetler, yine canlı bir şekilde...

Yaz bitti. Sonbahar bereketiyle geldi. Bu aylar ilim, kültür, sanat faaliyetlerinin yoğun olarak başladığı mevsimdir. Üniversitelerimizin açılmasıyla vakıf ve derneklerin düzenlediği sohbetler, yine canlı bir şekilde başlıyor. Başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere Türkiye'nin hemen hemen bütün şehirlerinde irfan ve medeniyet odaklı konuşmalar, paneller, sempozyumlar ve konferanslar başlayacak.

Meraklı biriyimdir

Yaklaşık 40 yıllık bir süreden beri İstanbul'daki bu kabil programları takip eden bir meraklı olarak son yıllarda dikkatimi çeken bir hususu belirtmek istiyorum. Ola ki faydası olur. İlim Yayma Cemiyeti, Aydınlar Ocağı, Edebiyat Vakfı, Birlik Vakfı, Türkocağı, Kubbealtı, YazarlarBirliği, MTTB ve ESKADER başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının sohbetlerine iştirak ettiğimizde elimizden kalem kâğıt eksik olmazdı. Bilhassa üniversitedeki hocalarımız, bu toplantılara katıldığımızda not tutmamızı, konuşmacılara soru sormamızı isterler, toplantıların bu şekilde daha faydalı olacağını hatırlatırlardı.

         Not tutan göremiyoruz

O daracık salonlarda oturduğumuz küçük iskemlelerde elimizde kalem kâğıt, hatibin mühim konuşmasından notlar alır, gelecekte istifade edeceğimiz bilgileri heybetimize atardık. Şimdi salonlar büyük, dinleyici koltukları geniş. Ama pek not tutan yok ne yazık ki. Bilhassa bilgisayar ve internet bağımlılığı bazı gençlerimizi yazı yazmaktan uzaklaştırdı. Ellerine pek kalem almaz oldular. Herşey kayıt, herşey bilgisayar ve cep telefonuyla hallediliyor. Bu yüzden el yazıları kötüleşti gençlerin, yazdıkları ne yazık ki okunmuyor. Mesela elektronik posta adresini istiyorsunuz. Kısacık bir adres. Ama o bile okunmuyor. Yazılan adresteki harfin a mı, o mu, e mi olduğu anlaşılmıyor. Böyle ollmaz. Bizim el yazılarımız daha iyi daha güzel olmalı. Eskiden üniversitelerde kız öğrencilerin yazıları daha iyi olurdu. Ve biz erkek talebeler ders notlarını onlardan alır, fotokopi ile çoğaltırdık. Böylece derslerimize çalışır, imtihanlara hazırlanırdık. Ne yazık ki, şimdi onların da yazıları kötüleşti. Bu durum nasıl çözülür bilmiyorum ama en azından okullara yazı dersi tercihli olarak konulabilir.

         Bilgileri devşirmek

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sanat Her Derde Devadır 02 Eylül 2018 | 3.534 Okunma M. Zeki Akdağ 01 Eylül 2018 | 167 Okunma Sevinç Çokum 29 Ağustos 2018 | 3.568 Okunma Anadolu’daki ilk büyük destanımız 26 Ağustos 2018 | 5.707 Okunma Haldun Taner 25 Ağustos 2018 | 198 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar