İki cihanı bir araya getiririz

Başkanlık sistemine karşı çıkılmasını anlayabiliriz ama Başkanlık sistemi üzerinden tehditler savrulmasına demokratik siyaset adına anlam vermek mümkün değil. CHP’li yetkililer kendilerini ne...

Başkanlık sistemine karşı çıkılmasını anlayabiliriz ama Başkanlık sistemi üzerinden tehditler savrulmasına demokratik siyaset adına anlam vermek mümkün değil.

CHP’li yetkililer kendilerini ne sanıyorlar bilmem ama bilmeleri gereken tek şeyin şu olduğunu kendilerine hatırlatırım: Cumhuriyetin asıl sahibi halktır. Demokrasi, halkın yönetimidir.

Demokrasilerde halka bir şey dayatılamaz.

Halka dayatmanın olduğu yerde demokrasiden de, cumhuriyetten de söz edilemez.

CHP, parlamenter sistemi adeta bir dogma gibi muhafaza etmek istiyor olabilir ama bunu halka dayatmaya kalkışırsa haddini aşıyor demektir.

Demokrasilerde halk hangi siyasi-idari sistem içinde yaşamak istiyorsa ona kendisi karar verir. Ne Başkanlık sisteminin, ne de parlamenter sistemin laiklikle veya cumhuriyetle alakası yoktur.

Cumhuriyet bir rejim biçimidir ama parlamenter sistem veya Başkanlık sistemi, halkın içinde yaşamaya kendisinin karar vereceği bir idari-siyasi sistemdir.

CHP, sapla samanı birbirine karıştırıyor.

Başkanlık meselesini bir “rejim meselesi”ne indirgemek istiyor.

Oysa ikisi birbirinden farklı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Nefsime öğütler 19 Nisan 2024 | 1.905 Okunma Irkçılık ötesi zihniyetin utanç örnekleri… 12 Eylül 2023 | 1.365 Okunma AK Parti’de şahısçılık fitnesi… 09 Eylül 2023 | 301 Okunma Koronavirüsle imtihanım... 07 Kasım 2020 | 4.195 Okunma Can derdindeyken... 05 Kasım 2020 | 508 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar