El Kaide veya DAİŞ yapmış olsa tepkiniz ne olur?

Amerika ilginç bir ülke. Dış politikası da ilginç... Çelişkilerle dolu. Ya Amerika içinde Amerikalar var ya da Amerikalı yöneticiler gücün verdiği duyguyla nasıl istiyorlarsa öyle hareket etmekte hiçbir...

Amerika ilginç bir ülke. Dış politikası da ilginç... Çelişkilerle dolu.

Ya Amerika içinde Amerikalar var ya da Amerikalı yöneticiler gücün verdiği duyguyla nasıl istiyorlarsa öyle hareket etmekte hiçbir beis görmüyorlar.

ABD Başkan Yardımcısı Biden tam da böyle yaptı.

Bir yanda terör örgütü olarak gördükleri PKK’ya karşı olduklarını söyledi.

Öbür yanda PKK’nın Suriye’deki kolunu “terör örgütü” olarak görmediklerini söyledi.

Dahası, Suriye PKK’sını “müttefik” olarak gören, ona laf dokundurmayan bir yerde durduklarını ortaya koydu.

İlginç değil mi?

PKK aynı PKK ama ABD aynı ABD değil…

Kandil PYD maskesiyle Suriye’ye ayak basınca yaklaşım değişiyor. Çelişkiye bakınız ki Suriye PKK’sı Esed diktatörünün Şebbihası olarak orada iş tuttuğu halde ABD nedense PYD’yi “terör örgütü” olarak görmüyor. PYD kamplarında eğitilenler Türkiye’de PKK saflarında terör estirince “terörist” oluyorlar ama DAİŞ’e karşı savaştıklarında “özgürlük savaşçıları” oluyorlar! Oysa ABD pekala biliyor ki Suriye’deki PYD Kandil’de kurulmuş bir partidir ve onun askeri gücü YPG ise tamamen Kandil’in emrindedir.

Dahası ve en fenası, gene ABD biliyor ki PYD/YPG güçlerine verdikleri ultra-modern silahlar Türkiye’ye karşı kullanılıyor. ABD’nin tavrını artık netleştirmesi gerekiyor. PKK’yı bir “terör örgütü” olarak görüyorsa PKK’nın Suriye’deki kolunu da o şekilde görmelidir.

PYD’nin kontrolündeki bölgeden Türkiye’ye silah ve terör ihracına da izin vermemelidir. Türkiye’ye karşı her anlamda “terör üssü”ne dönüşmüş bir bölgeye ve oradaki PKK gücüne “koruma kalkanı” oluşturmak, ABD’nin Türkiye ile olan ilişkilerinde kırılma noktasına dönüştürür.

Üstelik o bölge Esed için en güvenlikli bölgeye ve oradaki PKK güçleri ise Esed’in paramiliter unsurlarına dönüşmüş iken ABD’nin “Esedsiz bir formül” arayışındaki samimiyeti de tartışma konusu olur elbet.

***

Biden Türkiye’de kimlerle görüştü? ABD’nin “terör örgütü” diye nitelendirdiği PKK’ya alenen ve resmen arka çıkan, Türkiye’nin haklı ve meşru terörle mücadelesini “katliamcılık”la suçlayan, Türkiye’nin “Kürt halkına yönelik katliamlar” yaptığını ileri süren kişilerle ve çevrelerle...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Nefsime öğütler 19 Nisan 2024 | 2.186 Okunma Irkçılık ötesi zihniyetin utanç örnekleri… 12 Eylül 2023 | 1.365 Okunma AK Parti’de şahısçılık fitnesi… 09 Eylül 2023 | 301 Okunma Koronavirüsle imtihanım... 07 Kasım 2020 | 4.196 Okunma Can derdindeyken... 05 Kasım 2020 | 508 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar