Düşmanları azaltan, dostları çoğaltan bir yeni siyaset...

Dış politika statik değildir, esnektir.    Dış politika sadece ve yalnızca çıkar temelli olamaz.            Olmamalıdır. İlkesi olmayan bir dış politika tercihi...

Dış politika statik değildir, esnektir.   

Dış politika sadece ve yalnızca çıkar temelli olamaz.           

Olmamalıdır.

İlkesi olmayan bir dış politika tercihi sorunludur.

Sadece çıkar temelli bir real-politik anlayışın şekillendirdiği dış politikanın, her türlü ahlaki ve insani değerden yoksun olduğunu söylemeye bile gerek yok.

İlkeleri olan, ama statik ve durağan olmayan, ilkelerle çıkarları örtüştüren bir dış politika tercihi AK Parti’nin benimsediği bir dış politika tercihi oldu hep.

İlkelerle çıkarları örtüştürmek sanıldığı kadar kolay değildir.

Çünkü bu dengeyi oluşturmak sizin elinizde değildir.

Sadece ve yalnızca çıkar temelli dış politika tercihi esas alan küresel ve bölgesel güçlerin oluşturduğu statükoya zaman zaman çarparsınız.

Son zamanlarda bölgesel ve küresel konjonktürün Türkiye’nin dış politika tercihinde oluşturduğu dalgalanmalar veya kırılmalar AK Parti’nin yanlış dış politika tercihinden kaynaklı değildi.

“Komşularla sıfır sorun!” politikası, küresel güçlerin sadece çıkarı odağa alan bölgesel oyunları karşısında sorunlu ve karmaşık bir alana taşınarak sabote edildi.

Küresel ve bölgesel güçlerin, Erdoğan liderliğindeki Türkiye’nin tarih sahnesine yeniden güçlü bir biçimde çıkmasından duyduğu rahatsızlık da buna eklenince, ilkeler ile çıkarları dengeli bir biçimde örtüştürmeye çalışan dış politika tercihimizi değişen koşullara göre revize etmemizi engelledi.

Bu süreç hâlâ devam ediyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Irkçılık ötesi zihniyetin utanç örnekleri… 12 Eylül 2023 | 1.364 Okunma AK Parti’de şahısçılık fitnesi… 09 Eylül 2023 | 298 Okunma Koronavirüsle imtihanım... 07 Kasım 2020 | 4.193 Okunma Can derdindeyken... 05 Kasım 2020 | 505 Okunma Ölümü yaşamak... 31 Ekim 2020 | 1.089 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar