Cape Town’da Türkiye ve Erdoğan algısı

Güney Afrika’nın Cape Town şehrinden ayrılmadan önce Malik kardeşimizin evinde şehrin en önde gelen Müslüman bilginleriyle bir araya geliyoruz. O ev sanki kendi evimiz ve sanki bizler birbirimizi yıllardan beri tanıyormuşuz...

Güney Afrika’nın Cape Town şehrinden ayrılmadan önce Malik kardeşimizin evinde şehrin en önde gelen Müslüman bilginleriyle bir araya geliyoruz.

O ev sanki kendi evimiz ve sanki bizler birbirimizi yıllardan beri tanıyormuşuz gibi... Hiç birimiz bir diğerimize yabancılık çekmeden sarılıp kucaklaşıyoruz...

Şunu anladım ki birbirleriyle yürekten tutunanlar asla birbirlerine yabancılık çekmiyorlar.

Derimizin rengi farklı ama yüreğimiz aynı idealler için birlikte atıyor. Dillerimiz farklı ama yüreğimizi buluşturan din aynı.

Aynı dinin mensubu olmak aradaki tüm engelleri ortadan kaldırıyor. Habeşli siyahi köle Bilal’i Mekke’nin aristokratlarından üstün kılan o anlayış, bütün beşeri ölçüleri yerle bir eden o anlayış, yürek buluşması üzerinden yeni bir değerler buluşması sağlıyor. Türkiye’yi kendi ülkeleri, kendi anavatanları olarak görüyorlar.

Dillerinden Recep Tayyip Erdoğan düşmüyor.

Onun için dua ediyorlar. Onu kendi liderleri olarak görüyorlar.

Onun varlığını kendileri için de müthiş bir güvence olarak görüyorlar.

O hain darbe girişimi haberini aldıklarında sokaklara dökülüp tepkilerini gösteriyorlar. Onlar için Türkiye bir başka. Onlar için Erdoğan bambaşka.

Erdoğan onların gözünde herhangi bir lider değil.

Yürek coğrafyalarımızı birleştiren, aynı kıbleye bakan insanları daha güçlü ve güvenceli kılan bir manevi önder... Sadece kendilerinden biri olarak görmüyorlar, kendilerinin başındaki biri olarak görüyorlar.

O yüzden bakışları Türkiye’ye ayarlı.

Türkiye’de olup biten her şeyle ziyadesiyle alakalılar. Türkiye’nin kendilerine sahip çıkacağı anı özlemle bekliyorlar.

***

Cape Town Müslümanların sayıca fazla olduğu bir şehir. Takriben 700 bin nüfusa sahipler.

Yerel belediye ve hükümet nezdinde etkinler.

Yerelde iktidar olan partiyi destekliyorlar ve onlarla ilişkileri iyi. İran’dan rahatsızlar.

İran’ın mezhepçi politikalarla ta buralara kadar gelip, çocuklarını devşirmeye çalışmalarından son derece rahatsızlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Nefsime öğütler 19 Nisan 2024 | 2.186 Okunma Irkçılık ötesi zihniyetin utanç örnekleri… 12 Eylül 2023 | 1.365 Okunma AK Parti’de şahısçılık fitnesi… 09 Eylül 2023 | 301 Okunma Koronavirüsle imtihanım... 07 Kasım 2020 | 4.196 Okunma Can derdindeyken... 05 Kasım 2020 | 508 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar