Başkanlık olsaydı...

Seçim sonrasında ortaya çıkan tablo, bir koalisyon mecburiyeti yönündeydi.Haşmet Babaoğlu’na katılıyorum, koalisyon hiç kimse tarafından istenen bir şey değildir, o yüzden koalisyona seçmen iradesi...

Seçim sonrasında ortaya çıkan tablo, bir koalisyon mecburiyeti yönündeydi.
Haşmet Babaoğlu’na katılıyorum, koalisyon hiç kimse tarafından istenen bir şey değildir, o yüzden koalisyona seçmen iradesi üzerinden yapılan güzellemeler doğruyu yansıtmıyor. 

Seçmen oy verdiği partiyi iktidarda görmek ister. Mümkünse tek başına iktidarda... Hiçbir seçmen koalisyon için oy vermez.

Koalisyon hali istenen ve olumlanan bir şey değil, sadece bir mecburiyet halidir. O yüzden seçmenin artık tek başına iktidar istemeyip bir koalisyon istediği yönündeki tespitler şayet bir algı operasyonu için kullanılmıyorsa saflıktan öte bir şey değildir. 7 Haziran sonrasında ortaya çıkan siyasal tablo, AK Parti’nin tek başına iktidara gelemediği ama AK Parti’nin dışındaki muhalefetin de kendi içinden bir hükümet formülasyonu çıkartamadığı bir gerçekliğe yaslanıyor.  Bu gerçekliğin apaçık bir gerçek yanı daha var ki o da şu: Bir hükümet kurulacaksa mutlaka AK Parti’nin başkanlığında kurulacak!

AK Parti’yle hükümet kurmak isteyen partilerin o yüzden dayatmada bulunmadan koalisyon mantığının gerektirdiği en açık ve anlaşılır uzlaşıyı sergilemesi gerekiyor. Tersi bir davranış ülkeyi hükümetsiz bırakmak anlamına gelir ki bunun da sorumlusu AK Parti olmaz. Muhalefet partilerinin hem kendilerini dayatarak koalisyonun önünü tıkamaları, hem de AK Parti’yi koalisyon masasını devirmekle suçlamaları anlaşılabilir bir şey değil. Oysa AK Parti en başından itibaren uzlaşıya açık olduğunu belirtmiş, CHP ve MHP ile yapacağı koalisyon görüşmelerinde hiçbir şart ileri sürmemişti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Nefsime öğütler 19 Nisan 2024 | 2.186 Okunma Irkçılık ötesi zihniyetin utanç örnekleri… 12 Eylül 2023 | 1.365 Okunma AK Parti’de şahısçılık fitnesi… 09 Eylül 2023 | 301 Okunma Koronavirüsle imtihanım... 07 Kasım 2020 | 4.196 Okunma Can derdindeyken... 05 Kasım 2020 | 508 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar