Moğollar yıktı, bağnazlar kuşattı!..

"Antik kültürün temsilcileri Sabiiler, Hristiyanlar ve Müslümanlar Harran'da büyük bir uyum içerisinde birlikte yaşamış, buradaki okullardan dünyaca ünlü alimler yetişmiştir.Tarihi geçmişi İslam...

"Antik kültürün temsilcileri Sabiiler, Hristiyanlar ve Müslümanlar Harran'da büyük bir uyum içerisinde birlikte yaşamış, buradaki okullardan dünyaca ünlü alimler yetişmiştir.

Tarihi geçmişi İslam öncesine dayanan, dünyaca ünlü 'Harran Okulu' Abbasi Halifesi Harun Reşid zamanında daha da gelişerek ününü yaymaya devam etmiştir.

İlk Çağ Hellenizminin İskenderiye'deki bilim ve felsefe okulu dağıtılınca, buradaki alimler Hz. Ömer zamanında, 7. yüzyılın ilk yarısında Antakya ve Harran'daki okullara yerleşmiştir.

İslamiyet'ten önce varlığı bilinen Harran Okulu, İslami dönemde de etkisini sürdürmüştür... Harran'daki İslam üniversitesinde Sabiiler, Hristiyan ve Müslümanlardan oluşan aydın gruplar vardı ve bunlar araştırmalar yapıyorlardı.

Harran Okulu'ndaki Sabii alimlerinden büyük kısmı sonradan Müslüman olmuştu... VII. yüzyıl sonrası ile VIII. yüzyılın ilk yarısında Harran Okulu'nda tercüme işi hızlanmıştı.

İlk Çağ Yunan bilginlerinin eserleri Urfa'da olduğu gibi orada da Arapçaya tercüme edilmiş, bölge Yunanca ve Süryaniceden Arapçaya yapılan tercümelerin merkezi durumuna gelmişti...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
CHP'yi sarsan "asıl" gaflet!.. 01 Şubat 2021 | 801 Okunma Marketlere protesto çağrısı... 31 Ocak 2021 | 643 Okunma Vurgun büyük, ceza küçük!.. 30 Ocak 2021 | 223 Okunma Urfa, Ankara, infaz!.. 29 Ocak 2021 | 575 Okunma Katilini tarif eden kurban!.. 25 Ocak 2021 | 168 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar