Zeki Müren'li reklam gerçeği

Çağlar Çorumlu’nun Zeki Müren’i canlandırdığı İş Bankası Maximum Kart reklamını izlemişsinizdir. Reklam 2 dakika 26 saniye, adeta bir kısa film uzunluğunda. Ben keyifle izledim ve çok...

Çağlar Çorumlu’nun Zeki Müren’i canlandırdığı İş Bankası Maximum Kart reklamını izlemişsinizdir. Reklam 2 dakika 26 saniye, adeta bir kısa film uzunluğunda. Ben keyifle izledim ve çok beğendim. Ama reklam çok tartışılıyor. Kimisi reklamın Zeki Müren’in anısını zedelediğini iddia ediyor, kimisi aksine anısını yaşattığını söylüyor. Tabii, mirasçılarından izin alınıp alınmadığı sorusu da konuşuluyor.

Zeki Müren’in mirasçıları Mehmetçik Vakfı ve Türk Eğitim Vakfı. Ölmeden önce tüm varlığını bu iki vakfa bağışladığını belirten bir vasiyet bırakmıştı sanat güneşimiz. Daha sonra akrabaları olduğunu söyleyen bazı kişiler mirastan pay almak için dava açmış ama kaybetmişlerdi. Mahkeme, Zeki Müren’in tek mirasçılarının bu iki vakıf olduğuna hükmetmiş ve konu kapanmıştı.

İş Bankası, bu reklam için iki vakıfla da irtibata geçmiş ve bir miktar para bağışlamış. Yani gereken izin alınmış ve telifi ödenmiş. Peki Zeki Müren yaşasaydı bu reklama onay verir miydi? Bence onay vermekle kalmaz, kendisi oynardı. Zamanının hep ötesinde olan bir sanatçıydı. Türkiye’nin gelmiş geçmiş en büyük fenomeniydi. 1985 yılında oynadığı ‘Alo Deterjan’ reklamını YouTube’dan bulup izleyin.

“Size Alo diyorum” şarkısı o dönem herkesin ağzındaydı. Zeki Müren ne reklama karşıydı ne de taklidinin yapılmasına. Zaten bir röportajında karşı olmadığını açıkça söylemiş, “Aktüel olanın taklidi yapılır” diyerek özgüvenini ortaya koymuştu. Zeki Müren hâlâ aktüel, hâlâ gündemde. O yüzden taklidi yapılıyor, Türkiye’nin önemli bir markası da onun adıyla kendi adını yan yana getirebiliyor.

Bu arada Çağlar Çorumlu’ya da bir parantez açmak gerek. Müthiş bir oyuncu. Sadece Zeki Müren’i canlandırdığı reklam için söylemiyorum. Ki zaten bu taklidi ‘Arif V 216’ filminde başarıyla yapmıştı. İyi ki yapmış ve yapmaya devam ediyor. Böylece Zeki Müren yeniden evlerimize konuk oluyor, hiç bilmeyenlere de ‘Zeki Müren gerçeğini’ gösteriyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
'Sen de beni aldat' diyor 01 Mart 2022 | 352 Okunma Sadakatsiz bir adam, cesaret bekleyen kadın 27 Şubat 2022 | 162 Okunma Senin mutluluğun benim mutluluğum 24 Şubat 2022 | 194 Okunma 3 aylık evliyken eşim beni aldattı 22 Şubat 2022 | 842 Okunma İhanet edip de yakalanmayan kimse yoktur 20 Şubat 2022 | 372 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar