Festivaller kenti

Adana, zaten var olan ününü pekiştirmek için müthiş bir çaba içerisinde. Her yıl nisan ayının ilk hafta sonunda yapılan “Portakal Çiçeği Karnavalı”nın ardından, her yıl ekim...

Adana, zaten var olan ününü pekiştirmek için müthiş bir çaba içerisinde. Her yıl nisan ayının ilk hafta sonunda yapılan “Portakal Çiçeği Karnavalı”nın ardından, her yıl ekim ayında düzenlenen “Uluslararası Adana Lezzet Festivali”, bu kentin sadece Türkiye’de değil dünya çapında tanınmasına olanak sağlıyor. Geçen hafta sonu ben de Lezzet Festivali için Adana’daydım.

Öncelikle bu müthiş organizasyonu neredeyse kusursuz bir şekilde hayata geçiren tüm ekip takdiri hak ediyor. Çünkü 3 gün süren festivalde 300 bine yakın kişiyi ağırlamak, dünya çapında 23 şefle özel etkinlikler düzenlemek, 51 konuşmacıyla Adana lezzetleri üzerine söyleşi yapmak ve 100’den fazla markaya festival alanında tanıtım olanağı vermek hiç de kolay değil.

Festival, Adana’nın sadece kebap şehri olmadığını, onlarca benzersiz yemeğin de bu mutfağa dahil olduğunu gösterdi. Birçok katılımcı bu yemekleri ilk kez tattı. Bazıları aslında bildikleri o yemeğin Adana mutfağına dahil olduğunu orada öğrendi. Bu festivaler tanıtımın yanı sıra kentin ekonomisine de büyük katkı sağlıyor. Festival süresince 11 bin yatak kapasiteli Adana’da oteller tamamen doluydu.

Tarsus, Mersin gibi çevre il ve ilçelerin otelleri de doldu. Ziyaretçiler sadece otellerde kalmadı tabii. Adana çarşısı hareketlendi. Akşamları kebapçılarda yer bulmak da neredeyse imkansızdı. Taksiler dolu, kafeler lebalep, eğlence yerleri şıkır şıkır. Bu festivalin kente ekonomik katkısı yaklaşık 150 milyon lira olarak hesaplanıyor. Pandeminin zorlu koşullarında bir can simidi olmuştur Adana esnafına.

PEKİ YA ATIKLAR?

Merkez Park’taki festival alanı, bir yeme içme şenliğiydi. Her köşede ayrı bir lezzeti tatma imkanını bulduk. Tabii yaklaşık 300 bin kişinin dolaştığı o alanda atıkların da problem oluşturabileceğini düşünebilirsiniz. Bu yıl festival ‘Atıksız’ sloganı ile düzenlendi. Tüm atıklar kaynağında ayrıştırıldı. Bu kapsamda toplanan 50 bin litre bitkisel yağ, 3.5 ton ambalaj atığı ve 10 ton evsel atık dönüşüme gönderilmiş. Festivalde toplanan çiğ sebze ve meyve atıkları komposta dönüştürülüyor. Bu kompost, tarım topraklarının iyileştirilmesi için çiftçilere ücretsiz verilmek üzere kullanılacak. Yani Adana toprağından çıkanlar, yeniden Adana toprağına dönecek.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
'Sen de beni aldat' diyor 01 Mart 2022 | 359 Okunma Sadakatsiz bir adam, cesaret bekleyen kadın 27 Şubat 2022 | 164 Okunma Senin mutluluğun benim mutluluğum 24 Şubat 2022 | 197 Okunma 3 aylık evliyken eşim beni aldattı 22 Şubat 2022 | 843 Okunma İhanet edip de yakalanmayan kimse yoktur 20 Şubat 2022 | 375 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar