Esra Erol doğru söylüyor

Yıllarca televizyon programında insanları evlendiren Esra Erol, Candaş Tolga Işık’ın “Az Önce Konuştum” programında “Gençler evliliğe uzak dursun. Tabii ki bu işin yaşı yok ama kendinizi...

Yıllarca televizyon programında insanları evlendiren Esra Erol, Candaş Tolga Işık’ın “Az Önce Konuştum” programında “Gençler evliliğe uzak dursun. Tabii ki bu işin yaşı yok ama kendinizi tanıdığınız, bildiğiniz, ne istediğinizin farkında olduğunuz dönemde aile kurumuna adım atıyor olmanız, sizin evlilik hayatınızı da şekillendirecek. Kendinizi tanıyın, ne hissediyorsunuz bilin. Bu çok büyük bir sorumluluk” dedi.

Esra Erol’un bu sözleri birçok kişiyi şaşırttı ama ben hiç de şaşırmadım. Hatta bu sözlerin altına imzamı atıyorum. Esra Erol kimseye “Evlenmeyin” demiyor. Aksine “Evlenin ama, kendinizi tanıdığınız, bildiğiniz, ne istediğinizin farkında olduğunuz dönemde evlenin” diyor.

Ben de buna şunu ekleyeyim. Öyle hormonlarınız tavandayken, duygular şelaleyken, iki sevişme, birkaç güzel haftanın sonunda evlilik kararı alırsanız sonu büyük olasılıkla hüsranla biter. Şimdi size hem tanınmış kişilerden örnekler vereceğim hem de rakamları konuşturacağım.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2019 (2020 henüz açıklanmadı) evlenme ve boşanma istatistiklerine göre; 2019’da 155 bin 47 çift boşandı. Bu çiftlerden 4 bin 30’u daha 1 yılları bile dolmadan boşanmış. Yani birbirlerine 1 yıl bile dayanamamışlar. 1 yılı tamamladıktan sonra, ikinci yılı görmeden boşanan çift sayısı da 13 bin 835. Aslında birinci yılı tamamladıktan sonra boşananların çoğunun evliliği de daha önce bitti. Yukarıdaki örnekte söylemiştim, anlaşmalı boşanmak için mahkemeye ancak 1 yıllık evliliği tamamladıktan sonra çıkabiliyorsunuz. Son bir rakam vereyim, boşanmaların yüzde 46’sı ilk 5 yıl dolmadan gerçekleşmiş.

Bu çiftlerin çoğunun mahkemeye sunduğu gerekçe eski adıyla ‘şiddetli geçimsizlik’, yeni adıyla ‘aile birliğinin temelden sarsılması.’ Peki aile birliğini temelden sarsan şey ne? Belirgin bir olay mı? Yoksa daha baştan belli olan fikir, görüş ve kültür ayrılığı mı?

Bana göre; çiftlerin alel acele evliliğe karar verip aralarındaki uyumsuzluğu ancak birlikte yaşamaya başladıktan sonra fark etmiş olmaları. İnanın bana, bazı evliliklerin biteceği daha baştan bellidir. Bunları da şöyle sıralayalım:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
'Sen de beni aldat' diyor 01 Mart 2022 | 359 Okunma Sadakatsiz bir adam, cesaret bekleyen kadın 27 Şubat 2022 | 164 Okunma Senin mutluluğun benim mutluluğum 24 Şubat 2022 | 197 Okunma 3 aylık evliyken eşim beni aldattı 22 Şubat 2022 | 843 Okunma İhanet edip de yakalanmayan kimse yoktur 20 Şubat 2022 | 376 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar