Bir gün yine uzaydayız

Biri size bugünlerde, “Ya dün uzaya çıktım çok yorgunum” dese o kişiye “Delirdi herhalde” gözüyle bakarsınız değil mi? Ama yakın bir gelecekte bu tür konuşmalar çok normal olacak. Uzay...

Biri size bugünlerde, “Ya dün uzaya çıktım çok yorgunum” dese o kişiye “Delirdi herhalde” gözüyle bakarsınız değil mi? Ama yakın bir gelecekte bu tür konuşmalar çok normal olacak. Uzay yolculuğu artık hayal değil. Elon Musk’ın SpaceX, Jeff Bezos’un Blue Origin şirketleri daha şimdiden sivil uzay yolculuklarına başladı bile.

Şimdilik çok pahalı olan uzay yolculuklarının erişilebilir hale geleceğinden hiç kuşkum yok. Çünkü hep böyle olmuştur. Cep telefonlarını düşünsenize, ilk çıktıklarında sadece hatırı sayılır derecede parası olanların alabildiği bir cihazdı. Şimdi herkesin elinde. Eskiden “Bir gün uzaya gideceğim” diyemezdik, çünkü bunu hayal bile edemezdik. Oysa şimdi özellikle ‘Z kuşağı’nı ve ardından gelen ‘Alfa kuşağı’nı uzayda bir hayat bekliyor.

Zaten bu iki kuşağın temsilcileri uzaya ve uzayda olup biten her şeye çok ilgili, çok meraklı. Bu ilgiyi geçen hafta sonu bizzat gördüm. İstanbul Ataşehir’deki Metropol AVM’de, ‘HUPALUPAEXPO’ tarafından organize edilen ‘NASA Uzay Sergisi’ açıldı. İkizlerim Derin ve Mavi ile bu sergiyi gezmeye gittik. Daha kapıda içeriye girmek için bekleyenlerin oluşturduğu kuyruk, sergiye olan ilginin ne kadar fazla olduğunu gösteriyordu. 2 bin 300 metrekarelik sergi alanı da doluydu elbette.

AY TAŞINA DOKUNMAK

Sergide uzaya gönderilen roketlerin kopyaları, astronotların içinde yer aldığı uzay kapsülleri, astronotların bizzat giydiği orijinal kıyafetler, uzay menüleri gibi 200 ayrı materyal var. Rus ve Amerikan uzay kapışmasının ürünleri Apollo ve Sputnik füzeleri, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun maketi ve elbette Elon Musk’ın Starship füzesinin prototipini sergide görebiliyorsunuz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
'Sen de beni aldat' diyor 01 Mart 2022 | 359 Okunma Sadakatsiz bir adam, cesaret bekleyen kadın 27 Şubat 2022 | 164 Okunma Senin mutluluğun benim mutluluğum 24 Şubat 2022 | 197 Okunma 3 aylık evliyken eşim beni aldattı 22 Şubat 2022 | 843 Okunma İhanet edip de yakalanmayan kimse yoktur 20 Şubat 2022 | 375 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar