Astronot değil 'Gökmen' olsun

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı ‘Milli Uzay Programı’na göre Cumhuriyetimizin 100’üncü kuruluş yıldönümünü kutlayacağımız 2023’te kendi milli...

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı ‘Milli Uzay Programı’na göre Cumhuriyetimizin 100’üncü kuruluş yıldönümünü kutlayacağımız 2023’te kendi milli roketimizle ‘Ay’a gideceğiz. Kendi yetiştirdiğimiz uzay insanlarımızla, kendi imal ettiğimiz roketle uzay yolculuğu yapmak hepimize gurur verecek. Bu arada ‘uzay insanı’ sözünü özellikle kullandım. Çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerikalıların astronot, Rusların Kozmonot olarak isimlendirdiği uzay insanları için Türkçe bir ad bulunmasını istedi.

MHP lideri “Cacabey denilsin” diye bir öneride bulundu. Cacabey, Selçuklu döneminde Kırşehir’de yaptırdığı medreseyi rasathane olarak da kullanmıştı. Bahçeli’nin önerisinin dayandığı nokta bu. ‘Cacabey’ adının uluslararası arenada telaffuzu çok zor olacaktır.

Tercih edileceğini sanmıyorum. Ayrıca zaten Türkçe’de erkek ismi olarak kullanılan çok güzel bir kelime var; ‘Gökmen.’ Bana göre başka hiçbir isim aramaya gerek yok. Hem Türkçe hem de tam olarak anlamı ‘gök insanı.’ Telaffuzu kolay, herkesin aşina olduğu bu isim bence bizim uzay yolculuğumuza çok yakışacak.

Amerikalı müzisyen Bart Howard’ın 1954’te sözlerini yazıp bestelediği ‘Fly Me to the Moon’ (Beni Ay’a Uçur) şarkısı 10 yıl boyunca çeşitli solitler tarafından seslendirildi ama pek de tanınmadı. Frank Sinatra’nın 1964’te plağa okumasıyla şarkının kaderi değişti. Bir anda popüler olan bu şarkı, 1968’de Amerika’nın ‘Apollo’ adı verilen uzay gemileriyle Ay yolculuklarını başlatmasıyla başka bir anlam kazandı.

‘Apollo 10’ astronotları Ay çevresinde ‘Ay örümceği’ ile ilk kez dolaşırken hep birlikte ‘Fly Me to the Moon’ şarkısını söylüyordu. Frank Sinatra, 1969’daki bir TV şovunda parçayı astronotlara adadı. Dünyanın en fazla ‘cover’ı yapılan şarkılarından biri olan ‘Fly Me to the Moon’, benim de çok sevdiğim ve dinlemekten asla bıkmadığım bir parça. Peki madem Ay yolculuğumuzun startını verdik neden bizim de bu tarz bir şarkımız olmasın?

Murda ve Ezhel’in düetiyle dinlediğimiz rap şarkısı ‘AYA’ uygun olabilir diye düşünenler vardır. Ama ben daha özgün ve yepyeni bir şarkı yapılması taraftarıyım. Bestecilerimizin, söz yazarlarımızın kolları sıvaması gerektiğini düşünüyorum. Böyle bir yolculukta bizim ‘Gökmen’lerimiz kendileri için bestelenen şarkıyı söylese, biz de onların ağzından dinlesek güzel olmaz mı?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
'Sen de beni aldat' diyor 01 Mart 2022 | 359 Okunma Sadakatsiz bir adam, cesaret bekleyen kadın 27 Şubat 2022 | 164 Okunma Senin mutluluğun benim mutluluğum 24 Şubat 2022 | 197 Okunma 3 aylık evliyken eşim beni aldattı 22 Şubat 2022 | 843 Okunma İhanet edip de yakalanmayan kimse yoktur 20 Şubat 2022 | 377 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar