Gördüğün ne ki?

Bugün insanları en çok ilgilendiren konu, hatta birçok şeyi onun üzerinden tasnif etmek de beis görülmeyen şey “kimlik” tir . Kimlik aidiyetleri, farklılıkları belirleyen temel öğe gibidir. Nitekim...

Bugün insanları en çok ilgilendiren konu, hatta birçok şeyi onun üzerinden tasnif etmek de beis görülmeyen şey “kimlik” tir . Kimlik aidiyetleri, farklılıkları belirleyen temel öğe gibidir. Nitekim kimlik bilinci sürekli vurgulanarak insanların yeri, hareketleri, sınırları belirlenir. Kimliği ortaya çıkaran şey ne ise nasıl bir anlam yüklenmişse yaşantıda ona göre şekillenir. Kimlik bilincimiz bir arada yaşadığımız insanların yargılarına hapsolmuştur. Bu bakımdan hayatımızın rotasını belirleyen şey, gel-git’lerin kaynağı da başkalarının bizimle ilgili ne düşündüğüdür. Bu o kadar etkili bir baskı aracıdır ki insanları çoğu zaman benimsemediği içinde asla mutlu olmadığı kalıplara, rollere girmesine neden olur. Başkalarının düşünceleri, ilgileri, beklentileri insanların hayatını yiyip bitiren bir kurda dönüşür.

Modern dünyada bu başkalarının ne dediğinden daha da sert bir etkiye sahip olan şey günün modası, trendleridir. İnsanlar bulundukları yere, statü ve rolüne göre uygun kişilik özellikleri hatta davranış kalıpları geliştirmek zorunda kalır. Eğer soyunduğu rol ya da edindiği statüyü koruyup, geliştirmek istiyorsa sürekli trend olanı satın almaya mecbur bırakılır. Günümüz dünyası içsel zenginliklere, duygulara, manevi olanlara değil fiziki olana, görünene yani maddeye itibar ediyor. Hani hocanın “ye kürküm ye” hikâyesindeki gibi görünüşü her şey olarak belirleyen bir yaşam biçiminde kimliğin neye tekabül ettiği ve o kimliğin kişiyi nasıl biçimlendirdiği her gün göze kırk defa batırılıyor.

Bugünün insanı için kimlik sadece statülerini, rollerini muhafaza etmek için belli bir profesyonellikte yürütülecek bir strateji işidir. Ve o strateji sürekli güncellenmek ve etki alanını korumak zorundadır. Onun için insanlar sürekli yüksek statüler elde etmek isterler şayet oraya ulaşabilirlerse orada elde edilecek şeyler gayet keyfe uygun şeylerdir. Ki görece para , özgürlük, rahatlık, mekân, zaman ve imkânlar sağlar. Onun için ortaya çıkan “kimlik” sürekli hata vermektedir. Aileden okula, okuldan sokağa kadar bu baskının kıskacında hayatta, daha doğrusu ayakta durmaya teşvik eder. Bu dünya , rekabet dünyasıdır. İşte insan, en başından en güçlü olmaya teşvik edilir. Ki sevilmek, beğenilmek, takdir görmek aşırı önemlidir. Ulu orta bir arzu ve hırstan beslenir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hayata Açılan Kapı: Okumak! 25 Şubat 2018 | 261 Okunma Muhtelif Meseleler 18 Şubat 2018 | 113 Okunma Hayırlı cumalar! 11 Şubat 2018 | 166 Okunma Aynı be ya! 04 Şubat 2018 | 117 Okunma Hatıralar yürüyünce 28 Ocak 2018 | 258 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar