Ne dünyadaki tek ülkeyiz ne de tek sorunlu ülke bizimkidir

1960'lı yılların başında, bir üniversite öğrencisiyken dört ay süreyle İngiltere'nin Stroud kentindeki bir ağır sanayi tesisinde işçi olarak çalışıyordum. Ağır basınçlı...

1960'lı yılların başında, bir üniversite öğrencisiyken dört ay süreyle İngiltere'nin Stroud kentindeki bir ağır sanayi tesisinde işçi olarak çalışıyordum. Ağır basınçlı valflar üretilen bu fabrikada 5000 işçi vardı.

Farklı değilmiş
İngiltere'de yaşamadan önce bu ülkeye giderken, İngilizlerin kraliçelerini çok sevdiklerini zannederdim... Ayrıca demokrasinin beşiği olan İngiltere'de siyasetin bizdekine benzemeyen bir zarafet içinde icra edildiğini düşünürdüm... Derken fabrikadaki haftanın sonunda işçilerin ücretlerini belirleyen paraların ve kesintilerinin listelendiği kâğıtların bulunduğu zarflar dağıtıldı.

Kraliçeye öfke
Benim çalıştığım torna tezgâhına bitişik tezgâhta çalışan işçi yanıma geldi... Elindeki zarfı açıp, vergi kesintilerini gösteren kâğıdı eline aldı ve salladı. Sonra "Yine benim ücretimden kesip Kraliçe'nin bebeğinin bezinin parasını benden almışlar" diye bağırdı.

Tek yararlı tory
Muhafazakâr Parti için de "Dünyada sadece bir tane yarar Tory vardır. O da lavatorydir" derlerdi nükte yapmak istediklerinde... İngiliz Muhafazakâr Partisi'nin geleneksel adı "Tory"dir... "Lavatory" ise tuvalet demektir.

Medya halk düşmanıdır
Şu anda Amerika'daki siyasetin en kızgın günleri yaşanmakta. Önümüzdeki hafta 6 Kasım günü yapılacak ara seçimlerde Demokratlar Senato'da ve Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu ele geçirirlerse, Trump'ın işi çok zorlaşacak. Bu nedenle Trump kendi taraftarlarını kenetlemek için üslubunu çok sertleştiriyor. Kendisini eleştiren medyayı "Halk düşmanı" ilan etti bile. Güney Amerikalı göçmenleri durdurmak için Meksika sınırına 15 bin kişilik ordu gücü gönderdi... ABD'de doğanların Amerikalı olmalarına son vermeye dönük girişimi de, seçimlerde beyaz Amerikalıları tatmin etmeyi amaçlayan bir gösteri değil mi?

Dünyaya açılalım
Bizim bitmez tükenmez siyasi gerginliklerimize bakıp da, "Dünyada böyle demokrasi var mıdır" diye yakınan burunları havadaki sözde seçkinlerimize tavsiyem, biraz olsun dünyaya açılmalarıdır. 2014'te bitmesi planlanan ama 2021'de tamamlanacağı söylenen ve maliyeti giderek tırmanan Berlin Havalimanı inşaatına bakmadan İstanbul Havalimanı'nı küçümseyenlerin, kasım ayında gerek Türkiye'yi gerekse Ortadoğu'yu nelerin beklediği konusunda da, akıllarını biraz yormaları doğru olacaktır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Atatürkçüleri tasfiye etti, FETÖ’cüleri aday yaptı’ 15 Nisan 2023 | 549 Okunma FETÖ ve PKK’nın adayı belli, sizin adayınız kim? 14 Nisan 2023 | 573 Okunma CHP’den ‘PKK ile müzakere’ sözü 13 Nisan 2023 | 655 Okunma Erdoğan arayı gittikçe açıyor 12 Nisan 2023 | 1.880 Okunma Atatürk’ün kurduğu partide Atatürkçü aday yok 11 Nisan 2023 | 529 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar