İdama çok alışmıştık

20. yüzyılın ikinci yarısında bir Başbakan ve iki bakanın idam edildiği bir ülkede orman yangınları dolayısıyla olsa da idam cezalarının tartışılması garip oluyor. Aslında Türkiye'nin idama...

20. yüzyılın ikinci yarısında bir Başbakan ve iki bakanın idam edildiği bir ülkede orman yangınları dolayısıyla olsa da idam cezalarının tartışılması garip oluyor. Aslında Türkiye'nin idama alışmış bir tarihi var. Hatta suikastlerin seçimin yerine geçtiği dönemleri bile yaşadık.

ÖLDÜRÜLEN PADİŞAHLAR
Düşünün ki Osmanlı İmparatorluğu'nun en görkemli padişahı Kanuni Sultan Süleyman, Fatih Kanunnamesi'ne dayanarak oğlu Mustafa'yı ve iki torununu iftara davet edip gece yarısı boğdurmuştu. Padişahlara, çocuklarını, torunlarını ve kardeşlerini öldürme yetkisi veren Fatih Kanununamesi'ni 1. Ahmet kaldırdı. Ama tabii ki öldürme alışkanlığı burada bitmedi. Örneğin Genç Osman öldürüldü. Üçüncü Selim katledildi. Sultan Abdülaziz öldürüldü.

CUMHURİYET'İN İDAMLARI
Cumhuriyet dönemi de idamlarla dolu değil mi? Örneğin Cumhuriyet'in ilk yıllarında, İzmir suikasti davasında yargılanan siyasetçilerden bazıları idam edildi. Kısacası bizim idamı artık aklımızdan çıkarmamız lazım.
Geçenlerde çok eğitimli...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Atatürkçüleri tasfiye etti, FETÖ’cüleri aday yaptı’ 15 Nisan 2023 | 549 Okunma FETÖ ve PKK’nın adayı belli, sizin adayınız kim? 14 Nisan 2023 | 573 Okunma CHP’den ‘PKK ile müzakere’ sözü 13 Nisan 2023 | 655 Okunma Erdoğan arayı gittikçe açıyor 12 Nisan 2023 | 1.880 Okunma Atatürk’ün kurduğu partide Atatürkçü aday yok 11 Nisan 2023 | 529 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar