Farklı sistemler

Devlet yapılanmasında İçişleri ve Dışişleri iki önemli bakanlıktır. Bu iki bakanlığın ilgi alanları da, personel yapıları da çok farklıdır. İçişleri Bakanlığı'nda...

Devlet yapılanmasında İçişleri ve Dışişleri iki önemli bakanlıktır. Bu iki bakanlığın ilgi alanları da, personel yapıları da çok farklıdır. İçişleri Bakanlığı'nda mesela emniyetçiler ağırlıklı olarak bulunur. Dışişleri'nde de tabii diplomatlar vardır.
Ancak Türkiye'nin son dönemlerine bakınca, İçişleri ile Dışişleri arasında bir fark olmadığını, bu iki bakanlığın birlikte çalışmak zorunda olduklarını görüyoruz.. Örneğin, Afganistan deyince hem göçmenler hem de NATO devreye giriyor. Suriye deyince de hem Amerika, hem Rusya, hem terör örgütleri hem de göçmenler hatırlanıyor.

İLİŞKİLER İÇ İÇE GİRDİ
Bu gibi örnekleri çoğaltmak mümkündür. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, bu karmaşık yeni duruma ilaç gibi geldi. Cumhurbaşkanı hem İçişleri Bakanı'nın hem de Dışişleri Bakanı'nın icra açısından amirleri gibidir. Bu arada devrede MİT Müsteşarlığı da bulunuyor. Bunun gibi Milli Savunma Bakanlığı da her an her konuda devrededir.
Türkiye'yi ve sorunlarını eski yapıda aramak isteyenler, klasik parlamenter sistemin bu sorunları çözmeye yeteceğini zannediyorlar. Oysa tüm ilişkiler karmaşık hale geldi.
Bir gün birisi "içişlerinden...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Atatürkçüleri tasfiye etti, FETÖ’cüleri aday yaptı’ 15 Nisan 2023 | 554 Okunma FETÖ ve PKK’nın adayı belli, sizin adayınız kim? 14 Nisan 2023 | 574 Okunma CHP’den ‘PKK ile müzakere’ sözü 13 Nisan 2023 | 656 Okunma Erdoğan arayı gittikçe açıyor 12 Nisan 2023 | 1.882 Okunma Atatürk’ün kurduğu partide Atatürkçü aday yok 11 Nisan 2023 | 536 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar