Amerikan İmparatorluğunun çöküş tarihi yaklaşıyor mu?

İmparatorlukları genellikle savaşlar sona erdiriyor. Rus Çarlığı'nı 1'inci Dünya savaşı, Sovyet İmparatorluğu'nun Afganistan Savaşı bitirdi. Osmanlı ve Avusturya-Macaristan imparatorluklarının sonları...

İmparatorlukları genellikle savaşlar sona erdiriyor. Rus Çarlığı'nı 1'inci Dünya savaşı, Sovyet İmparatorluğu'nun Afganistan Savaşı bitirdi. Osmanlı ve Avusturya-Macaristan imparatorluklarının sonları da 1'inci Dünya Savaşı ile geldi.

Vietnam sendromu
Günün sorusu bellidir...
Amerikan İmparatorluğu nasıl sona erecek? Aslında bu imparatorluğun Vietnam Savaşı'ndaki yenilgi ile can çekişmeye başladığı gözleniyordu.
Ama Körfez Savaşı o yenilgiyi unutturdu.
Derken Irak ve Afganistan serüvenleri geldi. Bu arada Suriye'ye de bulaştı Amerika.
Ve bu bataklıklardan bir türlü çıkamıyor.

Chris Hedges
Amerikalı gazeteci-yazar Chris Hedges son kitabında (America The Farewell Tour) "Amerikan İmparatorluğu'nun sonu ne zaman gelecek" sorusunun cevabını arıyor. Hedges öncelikle Amerika'nın başlangıcında soy kırımların ve köle ticaretinin bulunmasını hatırlatarak, bu imparatorluğa çok insaflı yaklaşmanın hatalı olacağını vurguluyor. Trump'ın sonuç değil bir yan ürün olduğunu söyleyen Hedges, Amerikan ekonomisinin içinin boşaldığını, başta öğrencilere açılan krediler olmak üzere pek çok borcun ödenemeyeceğini iddia ediyor. Sonuçta Chris Hedges'e göre Amerika İmparatorluğu 10 ile 20 yıl arasında sona erebilir.

Bizi de ilgilendiriyor
Amerikan İmparatorluğunun hayatındaki inişler ve çıkışlar Türkiye'yi çok yakından ilgilendiriyor. Çünkü 2'inci Dünya Savaşı'nın bitişinden bu yana, Amerika'nın karıştığı her krizde Türkiye de taraf oldu. NATO'ya girebilmek için Kore'ye asker bile göndermedik mi?

1 Mart Tezkeresi
Ama şimdi yavaş yavaş yollarımız ayrılıyor. Bu yol ayırımının başlangıcı Amerika...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Atatürkçüleri tasfiye etti, FETÖ’cüleri aday yaptı’ 15 Nisan 2023 | 554 Okunma FETÖ ve PKK’nın adayı belli, sizin adayınız kim? 14 Nisan 2023 | 574 Okunma CHP’den ‘PKK ile müzakere’ sözü 13 Nisan 2023 | 656 Okunma Erdoğan arayı gittikçe açıyor 12 Nisan 2023 | 1.881 Okunma Atatürk’ün kurduğu partide Atatürkçü aday yok 11 Nisan 2023 | 536 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar