Bir halkın iradesi bağımsız devlet kurmaya yetmiyor

Mesud Barzani, yeni yetme bir siyasetçi değil... Kuşaklar boyudur Kürtlerin kaderlerine yön vermiş isimlerin bir devamıdır Barzani... Referandum ile amaçladığı bağımsızlık teşebbüsü de Mahabat...

Mesud Barzani, yeni yetme bir siyasetçi değil... Kuşaklar boyudur Kürtlerin kaderlerine yön vermiş isimlerin bir devamıdır Barzani... Referandum ile amaçladığı bağımsızlık teşebbüsü de Mahabat Cumhuriyeti denemesinin aktörlerinden olan babası Mustafa Barzani'nin hatırasına bir vefa çelengi gibi algılanabilir.

Ders almamış
Ancak görülen o ki, Barzani Mahabat Cumhuriyeti'nin felaketle sonuçlanan denemesinden ders alamamış. Bu coğrafyada bir devlet kurmak için, bir halkın tek başına irade beyan etmesinin yeterli olduğunu zannetmiş. Hem büyük devletlerin, hem de bölge coğrafyasındaki ağırlıklı ülkelerin iradelerinin de, bu kuruluşa rıza göstermeleri gerektiğini görememiş.

Büyük yanılgı
Anlaşılan o ki Barzani bağımsızlık referandumuna karar verirken Irak'ın işgali ertesinde Kuzey Irak Kürt Yönetimi'nin kuruluşunu gerçekleştiren ABD ve İsrail'in, bağımsızlığı da destekleyeceklerini sanıyor ve bunu yeterli görüyordu. Bunu yeterli gördüğü için ne Türkiye'nin ne de İran'ın tutumlarına önem verdi. En önemlisi de Irak merkezi otoritesi ile ABD'nin ilişkilerini önemsemedi.

Sonuç iyi değil
Sonuçta bırakın bağımsız devlet olmayı, yerel yönetim olarak şimdiye kadar elde ettiği kazanımları da yitirdi. Kendisine baştan beri en büyük desteği veren Türkiye'nin dostluğuna gölge düşürdü. Irak merkezi yönetimi ile İran'ı iki müttefik konumuna getirdi. Petrol yatakları elinden çıktı.

Türkiye'nin bağımsızlığı
Başta da söylediğimiz gibi bu coğrafyada bağımsız bir devlet kurmak için bir halkın savaşta zafer kazanması ve daha sonra bağımsızlık için irade beyan etmesi yetmiyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının kabulü için de hem Kurtuluş Savaşı zaferinin hem de Lozan Antlaşması ile büyük devletlerin onaylarının gerektiğini görmüyor muyuz? Ama Barzani bu tür büyük gerçekleri nedense göremedi.

ABD tarafsızmış
Bakın şimdi ABD'ye... Donald Trump, Kerkük'te Bağdat yönetimi ile IKBY arasındaki gerginlikte taraf tutmadıklarını söylüyor. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon da, Irak'ta merkezi Irak yönetimi ile IKBY'ye çağrıda bulunarak aralarındaki gerginliği tırmandırmamalarını söylemekte. Yani Barzani'nin güvendiği ABD desteği de şimdi Bağdat yönetimine kaymakta.
Kıssadan Hisse: Bu coğrafyada siyaset asla günlük bir uğraş değildir. Geçmişi ve bugünü iyi değerlendiremeyen siyasetçi halkının başını belaya sokar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Atatürkçüleri tasfiye etti, FETÖ’cüleri aday yaptı’ 15 Nisan 2023 | 554 Okunma FETÖ ve PKK’nın adayı belli, sizin adayınız kim? 14 Nisan 2023 | 574 Okunma CHP’den ‘PKK ile müzakere’ sözü 13 Nisan 2023 | 656 Okunma Erdoğan arayı gittikçe açıyor 12 Nisan 2023 | 1.881 Okunma Atatürk’ün kurduğu partide Atatürkçü aday yok 11 Nisan 2023 | 536 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar