ABD boşluğunu kim dolduracak?

İki olası yanıtı var: Şam ya da Ankara. ABD, Suriye’den geri çekilirken o boşluğun Türkiye tarafından doldurulmaya çalışılmasını, bu yolla da Türkiye’nin Suriye, Rusya ve İran’la...

İki olası yanıtı var: Şam ya da Ankara.
ABD, Suriye’den geri çekilirken o boşluğun Türkiye tarafından doldurulmaya çalışılmasını, bu yolla da Türkiye’nin Suriye, Rusya ve İran’la karşı karşıya gelmesini istiyor. Rusya ise o boşluğun hem Suriye tarafından doldurulmasını hem de Türkiye’yi Astana’da tutmak istiyor.
Münbiç bu konudaki ilk önemli yer oldu.
Daha ABD askerleri Münbiç’ten tamamen çekilmeden, Suriye askerleri Münbiç’in bir bölgesine girerek Türkiye’den önce davrandı.
Türkiye’nin, Suriye ordusunun kendi toprağı Münbiç’e girmesine “eylemli itiraz” etmesi büyük felaket olurdu. Neyse ki Ankara, Moskova’nın da etkisiyle sağduyulu bir pozisyon aldı ve Şam’la karşı karşıya gelmedi.
Moskova’daki Türk-Rus heyetleri arasındaki görüşmeden sonra Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un yaptığı şu açıklama, o pozisyonun Suriye’nin bütünü için olması gerektiğine işaret ediyordu: “ABD askerlerinin çıkması sonrası Suriye’de yapılacak koordinasyon konusunda Türkiye’yle anlaşma sağladık” (29.12.2018). Çözüm: 2011 öncesi statü
ABD boşluğu sonrası oluşacak en iyi çözüm, kuşkusuz herkesin 2011 öncesi statüde anlaşmasıdır. ABD’li askerlerin çıktığı topraklar, Suriye hükümetine devredilmeli” diyen Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, 2011 öncesi statüye işaret etmiş oldu (26.12.2018).
Bu noktada kritik aktör PYD’dir. PYD eğer “Biz 7 yılda statü elde ettik, vermeyiz” derse, Kürtleri intihara sürüklemiş olur. Zira o statüyü ABD’siz koruma şansları yok.
PYD’nin ABD boşl...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
S-400: ABD’ye bağımlılığın panzehri 25 Şubat 2019 | 3.902 Okunma Putin, Trump-Erdoğan anlaşmasını bozdu 18 Şubat 2019 | 497 Okunma Yunanistan ve Bulgaristan’ın Türk Akımı rekabeti 11 Şubat 2019 | 368 Okunma Yunanistan ve Bulgaristan’ın Türk Akımı rekabeti 11 Şubat 2019 | 58 Okunma Adana Mutabakatı üzerinden taktik mücadele 04 Şubat 2019 | 337 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar