7 maddeli İsrail - S. Arabistan anlaşması

İran’a karşı kurulan İsrail-Suudi Arabistan stratejik ittifakının mimarı ABD’dir. Dönemin İsrail Dışişleri Bakanlığı Genel Direktörü Dore Gold ile Suudi Arabistan’ın hükümet...

İran’a karşı kurulan İsrail-Suudi Arabistan stratejik ittifakının mimarı ABD’dir. Dönemin İsrail Dışişleri Bakanlığı Genel Direktörü Dore Gold ile Suudi Arabistan’ın hükümet danışmanı Enver Macid Ekşi, 17 ay boyunca yapılan temasların ardından, ABD direktörlüğünde 4 Haziran 2015’te Washington’da 7 maddelik bir anlaşmaya vardılar ve bunu ünlü CFR’de Elliot Abrams’ın moderatörlüğünde ilan ettiler.
Peki, bu 7 madde neydi ve 3 yılın ardından bu maddelerde durum ne? İnceleyelim: Arap-İsrail anlaşması
1.
“İsrail ile Araplar arasında bir barış planının yapılması.”
İsrail’le Camp David’e dayanan ilişkisi olan Mısır, İsrail-S. Arabistan ortaklığına dahil olarak bölgesel bir üçgen oluşturdu. Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman ise son dönemde İsrail’le önemli temaslar kurmakta. 27 Ekim’de Umman Dışişleri Bakanı Yusuf bin Alevi Bahreyn’de yapılan Manama Diyaloğu-Bölgesel Güvenlik Zirvesi’nde “İsrail ile işbirliği yapma zamanının geldiğini” belirtti.
Riyad koordinatörlüğünde Arap ülkeleri, ABD’nin “yüzyılın anlaşması” diye nitelediği İsrail-Filistin “anlaşması” girişimine uygun olarak konumlanmaya başladı.
2. “İran’da rejim değişikliği.”
ABD’nin 4 Kasım’da başlattığı İran’a yaptırımlar, doğrudan İran ekonomisini hedef alarak halkı Tahran yönetimine karşı kışkırtmayı ve nihai olarak rejimi yıkmayı amaçlıyor.
Kısa vadede İran bu yaptırımlardan etkilenecekse de Avrupalı müttefiklerini yanında göremeyen ve yalnızlaşan ABD, uzun vadede bu girişiminden sonuç alamayacak.
3. “Ortak bir Arap ordusunun oluşturulması.”
ABD şu 8 ülkeyi “Arap NATO’su” diye nitelenen Ortadoğu Stratejik İttifakı içinde bir araya getirdi: Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Bahreyn,Katar...
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
S-400: ABD’ye bağımlılığın panzehri 25 Şubat 2019 | 3.901 Okunma Putin, Trump-Erdoğan anlaşmasını bozdu 18 Şubat 2019 | 497 Okunma Yunanistan ve Bulgaristan’ın Türk Akımı rekabeti 11 Şubat 2019 | 368 Okunma Yunanistan ve Bulgaristan’ın Türk Akımı rekabeti 11 Şubat 2019 | 58 Okunma Adana Mutabakatı üzerinden taktik mücadele 04 Şubat 2019 | 337 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar