Farkında mıyız? Balkanlar, Bosna Hersek yeniden patlamanın eşiğinde

Dikkatlerin iç gündem üzerinde yoğunlaştığı dönemlerde, sizi ne kadar yakından ilgilendirdiğinden bağımsız olarak, dışarıda olup bitenlere dönük ilgide azalmanın olması...

Dikkatlerin iç gündem üzerinde yoğunlaştığı dönemlerde, sizi ne kadar yakından ilgilendirdiğinden bağımsız olarak, dışarıda olup bitenlere dönük ilgide azalmanın olması kaçınılmazdır.

Bunun riski, kendinize gelip de etrafa dönüp baktığınızda, bazı şeyler için iş işten geçmiş olmasıdır.

Son dönemde, ekonomide kur ataklarının ürettiği sıkıntılar, iç siyasette seçim odaklı tartışmalar nedeniyle dış gündeme dönük odaklanmada bir gerileme olduğu açık.

Bu normal tabii ancak, dışarıda da ihmal etmeye gelmeyecek önemde gelişmeler yaşanıyor.

Dünkü yazımızda, ABD/Rusya gerilimi üzerinden Ukrayna krizine, oradan Avrupa’nın enerji tedarik sorununa, Dedeağaç’daki ABD yığınağının bu konuyla olabilecek ilişkisine değindikten sonra sözü, Balkanlar, daha da özelde Bosna Hersek üzerinde toplanan kara bulutlar bahsine getirip bırakmıştık.

Şimdi sırada Balkanlar ve Bosna yazısı var.

BOSNA’DA 26 YILLIK DAYTON PROJESİ ÇÖKÜŞE DOĞRU GİDİYOR

Korona salgınının yayıldığı dönemde Bosna-Hersek bünyesindeki iki entiteden (bir nevi özerk yönetim) biri olan Sırp Cumhuriyeti’nin fiilî başkenti Banja Luka’ya Rusya’dan gelen uçakların tıbbi yardım malzeme taşıdığı sanılıyordu.

Ancak, yenilerde çıkan bir takım haberlere göre, o uçaklar aslında tıbbi malzeme değil, entitenin Sırp yönetimine silah götürmüştü.

Ruslar’ın Dayton Anlaşması’nı dinamitlemeleri için Bosnalı Sırpları kışkırttıkları zaten bilinmeyen bir şey değildi.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Sırp üyesi Milorad Dodik, büyük ölçüde buradan aldığı cesaretle, bir süredir kendisini Dayton Anlaşması’yla kurulan devlete ait olmadığını dile getiriyor, sürekli bir şekilde ayrılık yanlısı açıklamalar yapıyordu.

Mesela;

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yabancı öğrenciler Türkiye’ye neden bu kadar çok ilgi gösteriyor? 16 Temmuz 2022 | 259 Okunma 1071, 1453, 1915, 15 Temmuz 2016 15 Temmuz 2022 | 176 Okunma Aşkınan tatil yapan yorulmaz 13 Temmuz 2022 | 386 Okunma Nebevi liderlik ve Hz. Muhammed (s.a.v.) 09 Temmuz 2022 | 112 Okunma ​Madencilikte daha büyük hedeflere doğru 02 Temmuz 2022 | 171 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar