Bunlar daha iyi günlerimiz (mi)?

Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Mehmet Acet'in bugünkü (05.03.2022)'' Bunlar daha iyi günlerimiz (mi)?'' başlıklı yazısı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in son açıklamalarında kullandığı şu sözler üzerinde dikkatleri toplayarak yazıya başlayalım:

“Ruslar ve Ukraynalılar tek halktır. Şu anda Neonazilerle savaş halindeyiz.”

Putin’in kendisinin de kasıtlı bir şekilde yaptığı gibi, İkinci Dünya Savaşı dönemine ait terminolojinin bolca kullanıldığı bu ortamda, kötü senaryo üzerinden ilerleyecek olursak, dünya şu aralar Eylül 1939 dolaylarını yaşıyor demek mümkün olabilir.

Eylül 1939, Hitler’in Varşova’yı bombalayarak İkinci Dünya Savaşı’nı fiilen başlattığı takvimin adı oluyor.

Ama her şeyi birbirine benzetmek de mümkün değil tabii.

Hitler’in tanklarına karşı süvari birlikleriyle karşı koymaya çalışan Polonya ordusunun aksine, Putin’in işgal güçlerine karşı Zelensky’nin askerlerinin çok daha güçlü bir direniş sergilemesi örneğinde olduğu gibi.

Ama her durumda, Rusya’daki yönetimin Ukrayna ile ilgili her ne yapmak istiyorsa, o kararından vazgeçme anlamında milim kıpırdamadığını da görmek gerekiyor.

Bu durumda Putin için kullandığımız ‘her ne yapmak istiyorsa’ ifadesinin altını daha fazla doldurma ihtiyacı karşımıza çıkıyor.

PUTİN’İN ‘RUS DÜNYASI’ FİKRİ ASLINDA BİRÇOK ŞEYİ YETERİNCE AÇIKLIYOR

ABD’li Rusya uzmanı Fiona Hill, son dönemde yaptığı konuşmaları detaylı olarak inceledikten sonra, Rusya Devlet Başkanı Putin’in, Kovid sırasında Kremlin arşivlerinde eski haritaları, anlaşmaları ve Rusya’nın yüzyıllar boyunca sahip olduğu tüm farklı sınırları incelediğini söylüyor.

Bu eski haritalar üzerinden yürüttüğü çalışmalar, Putin’i “Rus Dünyası” adını verdiği bir kavrama götürüyor.

Rusya uzmanı Hill’in tabiriyle ‘Rus Dünyası’ tabiri, “Bütün Rusça konuşanları, bir noktada Rus Çarlığına ait olan farklı yerlerde yeniden toplamak anlamına geliyor.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yabancı öğrenciler Türkiye’ye neden bu kadar çok ilgi gösteriyor? 16 Temmuz 2022 | 260 Okunma 1071, 1453, 1915, 15 Temmuz 2016 15 Temmuz 2022 | 179 Okunma Aşkınan tatil yapan yorulmaz 13 Temmuz 2022 | 390 Okunma Nebevi liderlik ve Hz. Muhammed (s.a.v.) 09 Temmuz 2022 | 114 Okunma ​Madencilikte daha büyük hedeflere doğru 02 Temmuz 2022 | 175 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar