ABD ve İngiltere’nin tercihi Ekrem İmamoğlu mu?

Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Mehmet Acet'in bugünkü (02.02.2022)'' ABD ve İngiltere’nin tercihi Ekrem İmamoğlu mu?'' başlıklı yazısı.

ABD Başkanı Joe Biden’ın 2019 sonunda New York Times editörlerine Türkiye’nin iç siyasetiyle ilgili söylediklerini bir kere daha hatırlayalım mı?

Yine zamanı geldi çünkü.

Şunları söylemişti Biden:

“Bence yapmamız gereken ona (Tayyip Erdoğan’a) karşı farklı bir yaklaşım izlemek. Muhalefetin liderlerini desteklediğimizi açık şekilde belirtmeliyiz.

“Ama hâlâ, geçmişte yaptığım gibi, onlarla (muhalefet) doğrudan iletişimde olup, hâlâ var olan unsurlarını destekleyip onları Erdoğan’ı mağlup etmeleri için cesaretlendirebiliriz. Darbe ile değil, darbe ile değil, seçimle.”

ABD’nin siyasetten gelen (eski Arizona Senatörü) yeni Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, güven mektubunu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunduktan kısa bir süre sonra, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu İstanbul Saraçhane’deki makam odasında ziyaret etti.

Biden’ın iki yıl önce söylediklerini hatırlatan gelişme buydu.

Belli ki, yeni ABD Büyükelçisi doludizgin seçimlere doğru ilerleyen Türkiye’nin iç siyasetiyle yakından alâkadar olacak.

Alâkadar olmanın bir tık ötesinde, bu mesainin arka planında muhalefetin cumhurbaşkanı adayının kim olacağı tartışmalarına müdahil olma iradesi var tabii.

ABD, 2023 SEÇİMLERİNİ HAYAT MEMAT MESELESİ OLARAK MI GÖRÜYOR?

Yukarıda da aktardığımız gibi Biden o konuşmasında, “Muhalefetin liderlerini desteklediğimizi açık şekilde belirtmeliyiz” demişti.

Muhalefetin liderleri derken illâki parti genel başkanlarının kastedildiği düşünülmemeli.

Ekrem İmamoğlu da, potansiyel cumhurbaşkanı adayı sıfatıyla ‘muhalefet liderleri’ arasında yer alıyor.

Üstelik bu ziyaret, kendisinin çok kısa bir süre önce İngiltere Büyükelçisi ile balıkçı buluşmasının ortaya çıkmasından, İstanbul’un kara teslim olduğu öyle bir günde şehirle yeterince ilgilenmeyip öyle bir görüşmeye gittiği için eleştirilere hedef olmasından çok kısa bir süre sonra gerçekleşti.

Yani ziyaretin ‘göstere göstere’ yapıldığı izlenimini verecek şekilde.

İkametgâh olarak Ankara’yı kullanan ABD ve İngiltere büyükelçilerinin İmamoğlu’na bu kadar yakın ilgi göstermelerini, kendisinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı sıfatını taşıyor olmasıyla ilişkilendirmek yeterli bir yorum olur mu?

Elbette olmaz.

Asıl gerekçe, İmamoğlu’nun 2023 seçimlerine muhalefetin ortak cumhurbaşkanı adayı olarak hazırlanıyor olması.

Bu kadar yakın ilgi görmesinin temel gerekçesi bu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yabancı öğrenciler Türkiye’ye neden bu kadar çok ilgi gösteriyor? 16 Temmuz 2022 | 260 Okunma 1071, 1453, 1915, 15 Temmuz 2016 15 Temmuz 2022 | 179 Okunma Aşkınan tatil yapan yorulmaz 13 Temmuz 2022 | 390 Okunma Nebevi liderlik ve Hz. Muhammed (s.a.v.) 09 Temmuz 2022 | 114 Okunma ​Madencilikte daha büyük hedeflere doğru 02 Temmuz 2022 | 175 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar