Ruh sağlığı açısından kimliklerimiz

İnsan olarak birden fazla kimliğimiz var. Kimlik bizi tanımlayan özelliklerimizdir. Bu kimlik hallerinin bir kısmı doğuştan gelir, bir kısmını seçeriz. Kimliklerimiz; varoluşsal, sosyal, mesleki ve cinsel kimlikler şeklindedir.

Bu kimlikleri algılama ve yaşama biçimimiz mutluluğumuzu etkiler. Şimdi sizler için bu her bir kimliği ruh sağlığı perspektifi ile açıklamaya çalışayım.

VAROLUŞSAL KİMLİĞİMİZ

Kanaatimce kimlikler içinde en önemli ve en merkezi kimlik varoluşsal kimliktir. Varoluşsal kimlik “Ben neyim?”, “Yeryüzünde bulunmamın anlamı nedir?”, “Nasıl yaşamalıyım?” sorularına verdiğimiz cevaptır. Bu cevaplar dini, inancı ve manevi alanı belirlediği için diğer kimliklerin üzerindedir ve diğer kimlik hallerini belirleyici düzeyde etki etmesi beklenir. Varoluşsal olarak anlamlandırılmamış bir yaşam, açık denizde rotası belirli olmayan bir gemiye benzer.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Mutluluk ne kadar mümkün? 04 Ocak 2020 | 213 Okunma Ruh sağlığı açısından kimliklerimiz 30 Aralık 2019 | 267 Okunma Gündelik hayat seyrini seçebilme özgürlüğü 28 Aralık 2019 | 173 Okunma Acı çeken çocuğun baş etme mekanizmaları 23 Aralık 2019 | 231 Okunma Çocuklarda hayali oyun arkadaşı ne zaman normal? 21 Aralık 2019 | 138 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar