Ufuktaki yeni düzen anlaşmasında Türkiye masada olmalı...

Irak Merkezi Hükümeti Başbakanı İbadi’nin Türkiye’yi Beşika kampı nedeniyle işgalci olarak suçlaması ve BM’ye şikâyet etmesi şüphesiz ABD’nin bir manevrası. Kısa vadede Musul’a...

Irak Merkezi Hükümeti Başbakanı İbadi’nin Türkiye’yi Beşika kampı nedeniyle işgalci olarak suçlaması ve BM’ye şikâyet etmesi şüphesiz ABD’nin bir manevrası.

Kısa vadede Musul’a yapılacak harekât, orta vadede Suriye ve Irak’ın dizaynıyla ilgili olarak tabii.

Başbakan Binali Yıldırım “Türkiye’ye işgalci demek kimsenin haddine değil. Türk askeri Beşika’da kalacak”diyerek gerekli cevabı verdi. BM’ye ise altı maddelik bir cevap gönderiliyor.

Bir satranç oyununu izler gibiyiz. Karşılıklı hamleler geliyor. Türkiye kendisi adına kendisi konuşurken, bölgede oyun kurmaya çalışan ülkeler İbadi ve PYD gibi kuklalarıyla hamle yapıyor.

Bunun nedeni yaptıklarının aslında gayrimeşru işler olması.

Irak’ın işgali, olmayan nükleer/kimyasal silahların varlığı gerekçe gösterilerek yapılan gayrimeşru bir eylemdi. Nitekim sonrasında dönemin CIA başkanı taltif edilerek emekli edildi. Son rapor üzerine Tony Blair Britanya’nın sorumluluğunu kabul etti ve özür diledi. Bunlar Batılı usulle sorumluluğu savsaklamak ve suçun üzerini örtme hamleleriydi. Unutmayalım ki bu işgal sonucu milyonları aşkın insan öldü. DAEŞ’in ortaya çıkmasının koşulları sağlandı.

Uluslararası sistem ve kurumlar eğer “beşten büyük” olsalardı, bunların hepsinin Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin önüne gelmesi gerekirdi. Eğer BM beşten büyük olabilseydi, Irak’a müdahale bu kadar pervasızca gerçekleşirken, R2P, yani BM’nin “koruma sorumluluğu” gereğince Suriye’deki soykırım bu raddelere varmaz, 10 biner kişilik vahşiler grubu iki ülkeyi rehin almazdı.

Ama bunları geçelim. Tüm kamuflajlara rağmen neyin ne olduğu, kurum, değer ve kavramların içlerinin nasıl boşaltılıp, nasıl istismar edildiği apaçık ortada. Cumhurbaşkanı Erdoğan bunu en son New York’taki BM zirvesinde bir kez daha dünyanın yüzüne çarptı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Keşke o kadar basit ve kolay olsa… 26 Eylül 2020 | 259 Okunma Model çok net… 24 Eylül 2020 | 372 Okunma Basit bir tartışma değil… 19 Eylül 2020 | 277 Okunma Beceremedin Macron… 17 Eylül 2020 | 491 Okunma Bana dostunu söyle... 12 Eylül 2020 | 1.992 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar