Türkiye kritik eşiği aşmıştır...

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son günlerde yaptığı “Soros” vurgusu önemli. George Soros bilindiği üzere dünyada sermaye oligarşisinin hedeflerine uygun şekilde birtakım ülkelerde kapitali, sivil toplumu ve...

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son günlerde yaptığı “Soros” vurgusu önemli. George Soros bilindiği üzere dünyada sermaye oligarşisinin hedeflerine uygun şekilde birtakım ülkelerde kapitali, sivil toplumu ve medyayı kullanarak dizayn çabalarında olan bir hareketin sembolik ismi. Sayın Erdoğan da Soros ve Sorosçuluk derken, hem bu şahsı, ama şahıstan daha öte bu küresel yöntemi/zihniyeti deşifre ediyor. Muhtemelen sadece bir öngörü değil, elindeki bilgilerle de böyle yapıyor. 

Her ülkenin stratejik bir önemi, doğal kaynakları ve çeşitli zenginlikleri var. İşte tüm bu potansiyellerin küresel sermaye odaklarınca en azami şekilde sömürülmesi, o ülkelerin vatandaşlarının aleyhine bir durum olacaktır. Bu yeni tür sömürgecilik yöntemi olmakla birlikte, hedefi klasik sömürgecilikle aynıdır: Talan… 

Temel bir değişiklik olarak, klasik türden sömürgecilikte olduğu gibi, bir ülkeyi doğrudan işgal etmek, o ülkenin halkını baskı altına almak, eskisi kadar kolay olmamaktadır. Günümüz dünyasında bir ülkeyi veya bölgeyi sömürmek için asgari de olsa bir tür rızayı gözetmek, bu rızayı da demokratik bir ambalajla sarmalamak zorundalar. 

Doğrusu, hedef devletler de siyasi, ekonomik ve demokrasi olarak zayıf olacaklarından, bu ülkelerde operasyon yapmak her açıdan kolay oluyor. Bir kere uluslararası kuruluşlar ellerinde, medya devleri de aynı şekilde. Sivil toplum örgütlerini fonlarla kontrol edebiliyorlar. O ülkenin demokratik sorunlarını da sanki demokrasi istermiş gibi yaparak kullanabiliyorlar. 

Türkiye’de bir on beş yıl öncesine kadar bu zayıf ülkeler kategorisinde sayılıyordu. Zayıf ve dışa bağımlı ekonomi, çözülememiş demokrasi sorunları, fakirlik ve hantal, vatandaşı dışlayan devlet anlayışı dış müdahaleler, siyaset mühendislikleri için biçilmiş kaftan sayılıyordu. 

Bu yüzden FETÖ, PKK gibi örgütleri çok sevdiler. Çünkü bunlar kolay kontrol edilebilen, çoğu zaten bunlar tarafından kurulmuş, beslenmiş, ülkenin ayağa kalkmasını önleyen ucuz aparatlar olarak iş görüyordu. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Keşke o kadar basit ve kolay olsa… 26 Eylül 2020 | 259 Okunma Model çok net… 24 Eylül 2020 | 372 Okunma Basit bir tartışma değil… 19 Eylül 2020 | 278 Okunma Beceremedin Macron… 17 Eylül 2020 | 491 Okunma Bana dostunu söyle... 12 Eylül 2020 | 1.992 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar