Türkiye büyük bir reform sürecinin eşiğinde…

Türkiye 16 Nisan’da tarihi bir hükümet sistemi değişikliği gerçekleştirdi. Buna göre, yasama, yürütme ve yargı arasındaki muğlaklık giderildi. Demokrasinin temel kuralı olan kuvvetler...

Türkiye 16 Nisan’da tarihi bir hükümet sistemi değişikliği gerçekleştirdi. Buna göre, yasama, yürütme ve yargı arasındaki muğlaklık giderildi. Demokrasinin temel kuralı olan kuvvetler ayrılığı prensibi net biçimde güçlendirildi. Yetki ve alan karmaşası giderilerek, sorumluluk çerçevesi belirlendi. 

Artık Cumhurbaşkanlığı milletimiz tarafından yüzde 50+1 oy gibi yüksek meşruiyetle seçilecek. İki dönemle sınırlı bu yetki, Meclis, Yargı tarafından kontrol edilecek. Koalisyon, ara dönem, zayıf temsiliyet gibi riskler artık olmayacak. 

Öte yandan, üçüncü kuvvet olan yargı sisteminde de demokrasiyi güçlendirecek, bürokratik oligarşiyi önleyecek önemli demokratik değişiklikler yapıldı. Artık yüksek yargıyı, halk tarafından seçilen Cumhurbaşkanı ve Meclis belirleyecek. Burada getirilen oranlar, Meclis’te en az iki, normal olarak üç partinin uzlaşmasını gerektiriyor. 

Bu sistemi bildiğiniz gibi 2019 seçimlerinde ilk kez uygulayacağız. Bu tarihe kadar da yeni sis

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Keşke o kadar basit ve kolay olsa… 26 Eylül 2020 | 261 Okunma Model çok net… 24 Eylül 2020 | 372 Okunma Basit bir tartışma değil… 19 Eylül 2020 | 279 Okunma Beceremedin Macron… 17 Eylül 2020 | 492 Okunma Bana dostunu söyle... 12 Eylül 2020 | 1.993 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar