Türkiye, ABD ve Fransa’da olanlar… 

Fransa’da yapılan araştırmalar, halkın yüzde 72’sinin gösterileri desteklediğini, yüzde 60’ının da devamını arzu ettiklerini gösteriyor. Buna Macron’a oy verenlerin yarısı da...

Fransa’da yapılan araştırmalar, halkın yüzde 72’sinin gösterileri desteklediğini, yüzde 60’ının da devamını arzu ettiklerini gösteriyor. Buna Macron’a oy verenlerin yarısı da dahil. 

Dahası, Macron her konuştuğunda bu destek azalmak yerine çoğalıyor. Hükümetin akaryakıt zammının (ki bu zam Paris Anlaşması gereği ekoloji kesintisi olarak konuyordu) altı aylığına geri çekmesi de sükuneti sağlamadı. Başkan Trump ise fırsatı kaçırmayarak “Macron ve göstericiler benim dediğime geldi” deyiverdi. Bu özdeşleşmenin küresel anlamları olduğu açık. 

Dünya demokrasisinin bir krizde olduğu gerçek. Trump bu dalga üzerinden iktidara geldi ve Fransa’da seçime girse herhalde merkez sağ ve solla değil, Le Pen ile yarışırdı. 

Sorun, ABD de de, Avrupa’da da, bu öfke seline, dezavantajlı klasik sınıfların dışında alt/orta beyaz kesimlerin de katılmış olması. Elitist sol ve sağa öfke gittikçe büyüyor. 

Fransa özelinde, bu yüzde 70’leri aşan öfkeli ve hetero

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Keşke o kadar basit ve kolay olsa… 26 Eylül 2020 | 261 Okunma Model çok net… 24 Eylül 2020 | 372 Okunma Basit bir tartışma değil… 19 Eylül 2020 | 279 Okunma Beceremedin Macron… 17 Eylül 2020 | 492 Okunma Bana dostunu söyle... 12 Eylül 2020 | 1.993 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar