“PKK ile çözüm mözüm yok”un Türkçe meali…

Geçen yazıda bahsetmiştim. Tam yüz yıl önce de, Suriye Vilayeti gibi merkezlerde yaşayan Arapların ama özellikle milliyetçilikten etkilenmiş “Genç Arapların”Osmanlı idaresine...

Geçen yazıda bahsetmiştim. Tam yüz yıl önce de, Suriye Vilayeti gibi merkezlerde yaşayan Arapların ama özellikle milliyetçilikten etkilenmiş “Genç Arapların”Osmanlı idaresine dönük “Islahat” talepleri vardı.

Dil serbestiyeti, otonomi, Avrupalı vali ve yönetimde yer almak istiyorlardı.

Bu vilayetlerde ne Osmanlı parası, ne Türkçe artık geçerliydi oysa. Beyrut gibi şehirlerde sizi görkemli ecnebi okullar karşılarken, Osmanlı’nın açıp desteklediği okullar hem sayıca az, hem de kalite olarak çok kötüydü. Osmanlı, buralarda gelişebilecek isyanlara karşı sadece bastırma gücüne güvenirken, aslında kültürel olarak bu bölgelerin çoktan fethedilmiş olduğunu es geçiyordu.

Bu eğilimi bir Truva Atı gibi kullanan büyük devletler de hem Osmanlı payitahtında, hem de çevre vilayetlerde açtıkları okullar, medyaları ve ekonomik yatırımlar ile duygusal/kültürel fethi böylece tamamlıyorlardı. Milliyetçilik ideolojisi, eşitlik/özgürlük söylemi ve kültürel sıçramayla aslında Osmanlı’yı sömürgeleştirmişlerdi; mesele taksimata kalmıştı.

Bir ülkeyi demokrasi söylemi ve eğitim üzerinden fethetmek eski bir usül gördüğünüz gibi.

Bu manada, ideoloji olarak Osmanlı’ya sokuşturulan Türkçülük’ün yanında, İslamcılık ve Osmanlıcılık zaten bir rakip olmaktan bile acizdiler. Araplar gibi, birçok Müslüman kavim arasında, bu yumuşak yüzle işe başlayan “böl/yönet” oyununun tuzak olduğunu, Müslüman Osmanlılarla yaşamanın daha hayırlı olduğunu söyleyenler çıkıyordu. Ama onlar, argümanlarını destekleyecek bir güç ile Osmanlı’yı arkalarında hissedemiyorlardı. (Bunu 2. Abdülhamid yapmaya çalışırken hal edilmişti.)

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Keşke o kadar basit ve kolay olsa… 26 Eylül 2020 | 261 Okunma Model çok net… 24 Eylül 2020 | 372 Okunma Basit bir tartışma değil… 19 Eylül 2020 | 279 Okunma Beceremedin Macron… 17 Eylül 2020 | 492 Okunma Bana dostunu söyle... 12 Eylül 2020 | 1.993 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar