Ölüm...

“Sürekli olarak ölüyoruz, sana bunları yazarken, sen bunları okurken, ikimiz de ölüyoruz, hepimiz ölüyoruz.” (Francesco Petrarca).  İnsanı biricik kılan birçok özelliği vardır ki, onların...

Sürekli olarak ölüyoruz, sana bunları yazarken, sen bunları okurken, ikimiz de ölüyoruz, hepimiz ölüyoruz.” (Francesco Petrarca). 

İnsanı biricik kılan birçok özelliği vardır ki, onların içinde bence en önemlisi öleceğini bilen tek varlık olmasıdır. Hayatı boyunca bu bilgi/lütuf/lanet ile yaşar, hayatı boyunca da –en azından seküler çağda- bunu unutmak için çabalar ve epey “başarılı” olur. 

Simone Weil çok ilginç bir insandı. Museviyken Hıristiyanlığı seçti ve Avrupa’da Nazi zulmü devam eder, insanlar gaz odalarında veya açlıktan ölürken, o da bir gün empatinin doruğuna ulaşarak yemeyi kesti. Daha iyi bir hastaneye uzun telkinler sonucu alındığında yeni odasını görmüş ve “Ölmek için ne güzel bir yer” demişti. 

İşte onun şu sözü en az hayatı kadar “rahatsız edicidir”: 

“İnsanlığa şimdiye kadar verilmiş en paha biçilmez şey ölümdür. Bu nedenle en büyük günah onu kötüye kullanıp yanlış ölmektir.” 

Dindarların ölümle da

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Keşke o kadar basit ve kolay olsa… 26 Eylül 2020 | 261 Okunma Model çok net… 24 Eylül 2020 | 372 Okunma Basit bir tartışma değil… 19 Eylül 2020 | 279 Okunma Beceremedin Macron… 17 Eylül 2020 | 492 Okunma Bana dostunu söyle... 12 Eylül 2020 | 1.993 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar