Neden yalan konuşuyorlar?

CHP ve HDP’lilerin çok kötü bir huyu var. Maalesef gerçeği çok rahat çarpıtabiliyorlar. Sanırım bir tür Baasçı ortak alışkanlık bu. Geçen gece CNNTürk’e çıkan CHP Genel...

CHP ve HDP’lilerin çok kötü bir huyu var.

Maalesef gerçeği çok rahat çarpıtabiliyorlar.

Sanırım bir tür Baasçı ortak alışkanlık bu.

Geçen gece CNNTürk’e çıkan CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke de “Bu teklif denetim mekanizmalarını ortadan kaldırıyor”diyordu.

Konuşan bir başka CHP veya HDP’li olsa da fark etmeyecekti. Ya teklifin içeriğine girmeyerek milletin hassas olduğu genel konularda yanıltıcı beyanda bulunacaktı, ya da teklifi değerlendirirken maddi çarpıtmalara başvuracaktı.

Bu teklif 18 madde… Bâtıni yorumlara açık olmayan, anlaşılması kolay bir metin. Teklifte ne ilk üç madde ile ilgili bir değişiklik var, ne de rejim ve rejimin yapısı ile ilgili bir düzenleme var.

Federasyona yol verecek hiçbir madde olmadığı gibi, üniter yapıyı daha da güçlendiriyor.

Özetleyelim: Askeri yüksek yargı ve sıkıyönetim kaldırılıyor. Vekil sayısı 550’den 600’e çıkıyor. Seçme yaşı 18 olduğu için seçilme yaşı da bununla eşitleniyor. HSYK’da (HSK) atanmışların seçtiği üyeleri artık TBMM seçerken, Cumhurbaşkanı’nın seçtiği üye sayısı değişmiyor. Anayasa Mahkemesi konusunda herhangi bir değişiklik yok. Yürütme Cumhurbaşkanlığı yönetim sistemine geçtiği için bütçeyi yine hükümet hazırlarken, yine TBMM onaylıyor.

Yürütmeyle ilgili düzenlemenin içeriği ise şu: Hükümetin artık genel seçimlerden sonra Meclis’in içinden dolaylı şekilde çıkmasına son verilip, ikinci bir sandıkla milletin doğrudan seçmesi yoluna gidiliyor. Yürütmede çift başlılık sona ermiş, rejim bunalımlarının, Cumhurbaşkanı/Başbakan kavgalarının önüne geçilmiş oluyor.

Ecevit 1977’de, AK Parti 7 Haziran’da yüzde 41 ile hükümet kuramadı, hatırlayınız. Sonrasında olanları da…

Hükümeti Meclis seçmediği için gensoru ve güvenoyu pratiklerinin sürdürülmesi artık mümkün değil. Çünkü yasama ve yürütme arasında organik bir bağ kalmıyor ki, kuvvetler ayrılığı tam anlamıyla bu demek…

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Keşke o kadar basit ve kolay olsa… 26 Eylül 2020 | 259 Okunma Model çok net… 24 Eylül 2020 | 372 Okunma Basit bir tartışma değil… 19 Eylül 2020 | 277 Okunma Beceremedin Macron… 17 Eylül 2020 | 491 Okunma Bana dostunu söyle... 12 Eylül 2020 | 1.992 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar