Hutbe II...

Sekülarizmin birçok tanımı var. Daniel Bell’e göre sekülerleşme kavramı dinin, kamusal alan üzerinde kurumsal otoritesinin daralması; yani sadece kendi takipçileri üzerinde otorite sağlayabileceği daha özel bir...

Sekülarizmin birçok tanımı var. Daniel Bell’e göre sekülerleşme kavramı dinin, kamusal alan üzerinde kurumsal otoritesinin daralması; yani sadece kendi takipçileri üzerinde otorite sağlayabileceği daha özel bir alana çekilmesi, devletin veya toplumun diğer kesimleri üzerindeki mutlak otoritesinin kaybetmesi anlamına geliyordu. 

***

Charles Taylor’a göreyse, Tanrı’ya inanmamanın akla bile gelemeyeceği bir toplumsal durumdan, Tanrı’ya inanmanın seçeneklerden sadece birine indirgendiği toplumlar sekülerleşmiştir. 

***

Kamusal alandan kendi özel alanına çekilme ölçüt ise (Bell) Türkiye oldukça sekülerleşmiş bir toplumdur. Taylor’un ölçütüne göreyse, Beyaz Türkler sekülerleşmiş, muhafzakarlar sekülerleşmemiştir. Yani dörtte bir oranında bir sekülerleşme söz konusudur. 

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Keşke o kadar basit ve kolay olsa… 26 Eylül 2020 | 261 Okunma Model çok net… 24 Eylül 2020 | 372 Okunma Basit bir tartışma değil… 19 Eylül 2020 | 279 Okunma Beceremedin Macron… 17 Eylül 2020 | 492 Okunma Bana dostunu söyle... 12 Eylül 2020 | 1.993 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar