Hormonsuz organik siyaset...

Yerli ve milli kavramına, bu kavramın önemine sıkça değiniyorum. Emin olun kendi entelektüel alıştırmalarım sırasında keşfettiğim ve ona bağlandığım için değil bu. Bu kavramları...

Yerli ve milli kavramına, bu kavramın önemine sıkça değiniyorum. Emin olun kendi entelektüel alıştırmalarım sırasında keşfettiğim ve ona bağlandığım için değil bu.

Bu kavramları Sayın Cumhurbaşkanımızın da sıkça telaffuz etmesi, kendi görüşlerini dayatması değil, toplumu iyi takip eden organik bir lider olmasından.

Çünkü siyasette meşruiyetin kaynağı toplumun kendisidir. Meşruiyeti toplumda arayan ve bu nedenle de halkın gönlünde taht kuran bir lider diktatör değil, organik liderdir.

Cemaat, tarikat veya herhangi bir gruba liderlik etmek ile tüm çeşitlilikleri kapsayan büyük toplumu yönetmek arasında fark vardır.

Monolitik bir grubu yönetirken herkesin bağlandığı fikrin kural olması normaldir ve bir haktır da.
Buna benzer birçok grubun birleşiminden oluşan büyük toplumun yönetilmesi ise herkesin özgürlüğünü garanti edecek kavramlara ihtiyaç gösterir.

Sayın Erdoğan’ın son laiklik açıklamaları bu kavramlardan birisinin ne kadar sağlıklı algılanıp uygulandığını gösteriyordu.

Dünyasal iktidarı din adına sahiplenip de sonu mahva varmamış bir girişim yoktur.
Roma İmparatorluğu’nun ikiye bölünmesi, sonrasında Avrupa’nın parçalanmasıyla ortaya çıkan otorite boşluğunu doldurmaya çalışan Kilise, önce Protestanlığın doğmasına, sonra mezhep savaşlarına yol açtı. Batı kilisesi bugün büyük muhasara altındadır.

Cumhurbaşkanımız ne diyordu?

“Ben bu konudaki görüşümü, Mısır’da Kahire’de o dev opera binasındaki konuşmamda da söyledim. Laikliğin, devletin tüm farklı inanç grupları için bir güvence olduğunu, bütün farklı inanç gruplarına eşit mesafede durması olduğunu anlattım.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Keşke o kadar basit ve kolay olsa… 26 Eylül 2020 | 261 Okunma Model çok net… 24 Eylül 2020 | 372 Okunma Basit bir tartışma değil… 19 Eylül 2020 | 279 Okunma Beceremedin Macron… 17 Eylül 2020 | 492 Okunma Bana dostunu söyle... 12 Eylül 2020 | 1.993 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar