Doları demokratikleştirmek...

Artık ortada kavranabilir, az çok öngörülebilir bir dünya düzeni diye bir şey kalmadığını, bunun da bir tür kaos duygusunu oluşturduğunu söyleyebiliriz. İnsanlar neredeyse Soğuk Savaş dönemini...

Artık ortada kavranabilir, az çok öngörülebilir bir dünya düzeni diye bir şey kalmadığını, bunun da bir tür kaos duygusunu oluşturduğunu söyleyebiliriz. İnsanlar neredeyse Soğuk Savaş dönemini arar hale geldi. Çünkü insanlar belirsizlikten ölüm derecesinde nefret ederler. 

SSCB’nin yıkılışıyla birlikte, ABD birçok eski Doğu Bloku ülkesini NATO’ya üye yaptı. Rusya’nın bu manada kırmızıçizgileri geçilmişti ama Moskova’nın yapacak bir şeyi yoktu. Putin, Rusya’nın güvenliğini tehlikeye attığını düşündüğü Gorbaçov’dan bu yüzden nefret eder. 

Ama Moskova’nın Ukrayna’nın AB, hele hele NATO’ya dahil edilmesini asla kabullenmeyeceği o kadar barizdi ki! Herhalde Batılılar, “Olursa ne ala, olmazsa kabak Ukrayna’nın başına patlar” diye düşünmüşlerdi. Zaten kışkırttıkları Ukrayna için hiçbir şey de yapmadılar. 

Öte yandan, ABD, ortada bir Rusya tehlikesi olmamasına rağmen (Stalin bile gerçek bir tehdit değildi) kendisini hâlâ tehdit altında hissetmektedir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Keşke o kadar basit ve kolay olsa… 26 Eylül 2020 | 261 Okunma Model çok net… 24 Eylül 2020 | 372 Okunma Basit bir tartışma değil… 19 Eylül 2020 | 279 Okunma Beceremedin Macron… 17 Eylül 2020 | 492 Okunma Bana dostunu söyle... 12 Eylül 2020 | 1.993 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar