Dev bir itfaiye olarak Türkiye…

İran’da yaşanan kriz ve çatışmalı ortama Tahran’ın son yıllarda uyguladığı bölgedeki Pers yayılmacılığına bakarak “sempati” duymak da, bu hadiseleri sadece hayat...

İran’da yaşanan kriz ve çatışmalı ortama Tahran’ın son yıllarda uyguladığı bölgedeki Pers yayılmacılığına bakarak “sempati” duymak da, bu hadiseleri sadece hayat pahalılığı ve rejimin kendi insanlarına dönük yanlış politikalarına bağlamak da eksik ve hatalı olacaktır. Bu tespit, saydığımız ilk iki unsurun varlığını yok saymak anlamına gelmez. 

Sonuçta bölgemizde Suriye ve Irak’ı içine alan, Filistin meselesinin merkezde olduğu, Suud ve BAE’nin razı geldiği bir dizayn tüm hızıyla sürüyor. Türkiye ile ilişkileri ne kadar ikircikli de olsa, İran’ın Suriye konumuna düşmesi doğrudan ve en çok ülkemizi etkileyecektir. 

Tabii bu noktada Suriye’de siyasal geçiş için Astana/Soçi süreçlerinde Türkiye, Rusya ve İran’ın anlaştığı, ABD’nin bu durumdan pek hazzetmediği, bölgenin dizaynında bu ortaklaşmanın sağlayacağı istikrarın bir engel görüldüğü hatırlanmalı. Yine Türkiye sayesinde Suriye’de PKK/YPG üzerinden kurulan oyun da oldukça zayıflamış durumda. 

Son Kudüs

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Keşke o kadar basit ve kolay olsa… 26 Eylül 2020 | 259 Okunma Model çok net… 24 Eylül 2020 | 372 Okunma Basit bir tartışma değil… 19 Eylül 2020 | 277 Okunma Beceremedin Macron… 17 Eylül 2020 | 491 Okunma Bana dostunu söyle... 12 Eylül 2020 | 1.992 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar