Bütünleştirici bir lider olarak Erdoğan…

Son yazıların bir toparlamasını yapalım… 1 – Lozan’da tamamlanan “Kurtuluş” pratiği çok değerli bir süreç olmuş, ancak “Kuruluş” pratiğinde ciddi hatalar...

Son yazıların bir toparlamasını yapalım…

1 – Lozan’da tamamlanan “Kurtuluş” pratiği çok değerli bir süreç olmuş, ancak “Kuruluş” pratiğinde ciddi hatalar yapılmıştır.

2 – Bu hataların en büyüğü, tarihi, kültürü ve gelenekleri ile çatışmalı olacak biçimde halka jakoben/aydınlanmacı bir mühendislik uygulanmış olmasıdır.

3 – Dışlayıcı vatandaşlık pratiği, iki önemli tahribata neden olmuştur. a) Türkiyelilik üst kimliği oluşmamıştır. b) Üst kimlikte yer bulamayan toplumsal kesimler alt kimliklerinde gettolaşmışlardır. Gettoların sınırları kendi grup kuralları kadar esnetilebilir; farklılıklara açık olamaz.

4 – Bürokratik vesayet sistemi 2002 sonrası demokratik reformlarla çözülmeye uğradığında doğal olarak kutuplaşma/kamplaşma refleksini açığa çıkarmıştır. Bu sonuç, sürecin doğal ama tehlikeli çelişkisidir.

5 –AK Parti’nin yeniden inşa sürecine engel olamayan CHP’nin gittikçe marjinal bir mezhep kulübü haline gelmesi ve HDP’lileşmesi, eski üst kimliğin kayırdığı elitlerde bile kökleşemediğini ispatlamıştır. Baykal/Kılıçdaroğlu operasyonu ile, ulusalcı CHP seçmeni duygusal olarak çözülmeye hazır hale getirilmeye çalışılmıştır.

6 – Bütünleştirici üst kimlik eksikliğin yıkıcı etkilerini, şimdilik dindar Türkler, Kürtler ve diğer kesimlerin şiddete kapalı şekilde siyasallaşmaları azaltmaktadır. Erdoğan ve AK Parti’nin 2002’den beri yapılan tüm seçimlerde her dört vatandaştan üçünün oyunu almış olması, alt kimliklerin marjinalleştirilmesiyle çözülmenin başlamasını engellemektedir. Muhafazakarlık, şu an Türkiye’de üst kimliğin birleştirici rolünü geçici olarak üstlenmektedir.

7 – Bu muhafazakar birleştirici kimlik, PKK/HDP/CHP/paralel üzerinden Kobani efsanesi ve DAEŞ iftiraları ile Kürtler yönünden parçalanmak istendi. Kürt vatandaşların sağduyusu ve Türk muhafazakarların etnik asabiyeye meyletmemeleri ile Erdoğan faktörü bu tehlikeyi bertaraf etti.

8 – Yeniden inşa sürecinin bütünleştirici lideri Erdoğan, doğrudan hedeftir.

9 – CHP ile koalisyon gerçekleşmiş olsaydı, Erdoğan etkisizleştirilmiş, seçmen ile AK Parti arasına ilk kez ayrılık girmiş ve muhafazakar blok parçalanmış olacaktı. Böylelikle HDP Kürtçülerin, CHP Alevicilerin, MHP Türkçülerin, AK Parti de İslamcıların gettoları olarak resim tamamlanacaktı.

10 – Muhafazakarlığın üst kimliğin işlevini üstlenmiş olması çok uzun süre geçerli bir çözüm olamaz.

11 – Üst kimlik arayışı bir post-Erdoğan dönemi açmak, elitleşmek, muhafazakarları parçalamak veya AK Parti’yi teslim etmek anlamına gelemez. Bilakis, bu ülkeyi birarada tutan son tutkalı kaybetmek anlamına gelir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Keşke o kadar basit ve kolay olsa… 26 Eylül 2020 | 261 Okunma Model çok net… 24 Eylül 2020 | 372 Okunma Basit bir tartışma değil… 19 Eylül 2020 | 279 Okunma Beceremedin Macron… 17 Eylül 2020 | 492 Okunma Bana dostunu söyle... 12 Eylül 2020 | 1.993 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar